Силно земетресение удари Япония, петима са загинали

Силно земетресение удари Япония, петима са загинали

Земетресение удари централна Япония, убивайки по последни данни петима души, разрушавайки стотици сгради и причинявайки пожар в атомна централа, предаде ББС в понеделник.

Стотици хора са ранени след като трусът с магнитуд от 6.9 по Рихтер разлюля областта Ниигата.

Около час след това продължиха вторичните трусове, образувайки половин метрова приливна вълна. В резултат на земетресението пожар избухна в атомната централа в Кашивазаки, която е една от най-големите. Огънят е потушен, инцидентът не е предизвикал изтичане на радиация, съобщиха официалните власти.

Министър председателят Шинцо Абе е отпътувал за засегнатия регион, прекъсвайки обиколката си в северозападния град Нагазаки..

Петимата загинали са от Кашивазаки. Пет жени и мъж –всички на възраст между 70 и 80 години, са загинали при срутване на сгради, съобщи Такаши Морита, говорител на Националната полицейска агенция в Токио.

Градският говорител Такаши Отсука заяви, че около 32 хил. души от Кашивазаки са евакуирани от домовете им, други десетки хиляди в региона са без електричество и вода. Разрушени са пътища и мостове.

Облаци черен дим се стелят от атомната централа Кашивазаки, която автоматично се е изключила при земетресението.

Мотоясу Тамаки, говорител на Токио Електрис Пауър Къмпъни, заяви, че огънят е причинен от електрически трансформатор в централата.

Здравните власти съобщиха за 300 души, които са приети с различни наранявания като счупвания на костите, порязвания и др.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?