Силно земетресение в Афганистан и Пакистан, но няма жертви

Силно земетресение разтърси сутринта в понеделник Североизточен Афганистан и Пакистан. Няма жертви, нито материални щети. Хората обаче са се втърнали да напускат домовете си, съобщиха очевидци и официални лица, цитирани от Франс прес.

Епицентърът на земния трус с магнитуд 6.0 бе на около 275 км североизточно от Кабул близо до границата с Пакистан, информира Американският геофизически институт. В региона се простира планинската верига Хиндукуш, отбелязва институтът.

Трусовете са били усетени в Кабул и в пакистанската столица Исламабад. Според очевидци местните жители са наизлизали от домовете си в страх, че сградите може да рухнат, посочва Франс прес.

Земетресение с умерена сила бе регистрирано в същия район в неделя, като не последваха съобщения за жертви или щети, допълва агенцията.

Земетресенията са често явление в Северен Афганистан и в Пакистан, по-специално в региона на Хиндукуш, където се срещат евроазиатската и индийската тектонична плоча. През октомври 2005 г. земетръс с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер в Северозападен Пакистан и Кашмир стана причина за смъртта на 74 000 души, а 3.4 милиона бяха изселени, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят