Силно земетресение в Колумбия, леко в Пазарджик

Земетресение с магнитуд от 7.1 по скалата на Рихтер е разтресло в 11.31 часа местно време (16.31 часа по Гринуич) планински район в югозападната част на Колумбия в неделя, предадоха информационните агенции като се позоваха на Националния сеизмологичен институт на страната..

 

Епицентърът на труса е бил в Ла Вега, град в департамента Каука, който се намира на повече от 600 км от столицата Богота.

 

Центърът е бил на дълбочина 169 километра, заяви говорителят на Агенцията, като посочи, че няма незабавна информация за възможни жертви или разрушения.

 

"За момента, няма сериозни щети", заяви в следобед в неделя Маркес, директор на организацията за борба с бедствията. Има повредени къщи в Тимбикуи - друг град на департамента Каука, каза той.

 

Земетресението е било усетено в голяма част на Колумбия,особено в частите които се намират на юг, на запад и в центъра на страната.

 

Американският институт по геофизика съобщи, че е регистрирал земетресение с магнитуд 7.4 по скалата на Рихтер с епицентър на 20 км източно от град Ла Вега и на 326 км североизточно от Кито, столицата на Еквадор, на дълбочина 150.4 км.

 

Предупреждение за цунами не бе дадено, казаха от Центъра за предупреждение за цунами в Тихия океан.

 

Земетресението е било почувствано силно в Кито, както и в други части на Еквадор, според някои сведения публикувани в социалната мрежа "Туитър".

 

В Кито, земетресението се е усещало около тридесет секунди, особено във високите сгради. Емисиите на няколко радиостанции били прекъснати, за да съобщят за труса.

 

Страните в Латинска Америка около Андите, сред които са Колумбия и Еквадор, се намират до "Тихоокеанския огнен пръстен" - тектонична линия, около която се концентрират приблизително 85% от сеизмичните събития на планетата.

 

Най-страшното земетресение в Колумбия и Еквадор е било през 1906 г. - с магнитуд 8.8 по скалата на Рихтер край бреговете на двете страни. Предизвикало е цунами, което убило хиляда души.

 

Автоматичната сеизмична станция на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките е регистрирала леко земетресение край Пазарджик в неделя вечерта.

 

По предварителни данни трусът е бил с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер с епицентър на няколко километра северно от Пазарджик.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?