Силно земетресение в района на изригналия под леда исландски вулкан Бардарбунга

Исландските власти регистрираха най-силното досега земетресение в района на вулкана Бардарбунга, в югоизточната част на страната, където сеизмичната активност се повиши преди седмица, предаде ДПА. Трусът с магнитуд 5,3 е най-силният в района на вулкана от 1996 г., уточнява исландската метеорологична служба.

Въздушното пространство над вулкана, разположен под ледника Ватнайокул, продължава да е затворено.

В събота вулканът Бардарбунга започна да изригва под леда на най-големия ледник в Европа, принуждавайки страната да затвори въздушното пространство над него.

През изминалата седмица хиляди слаби трусове разтърсиха вулкана, разположен дълбоко под ледника Ватнайокул. Сеизмичните данни сочат, че магмата топи ледената покривка, съобщи вулканоложката Мелиса Пфефер. Тя заяви, че не е ясно кога или дали изригването ще стопи леда, който е с дебелина между 100 и 400 метра, и ще изхвърли пара и пепел във въздуха.

Вулканоложката уточни, че разтопяването на леда може да отнеме до един ден или пък изригването може да остане само под ледника.

Зоната на 320 километра източно от столицата Рейкявик е необитаема.

Гражданска защита обяви, че учени са прелетели над ледника в събота следобед, но не са забелязали видими признаци на изригване по повърхността на леда. И все пак Исландия повиши до "червена" степента на тревога за авиацията във връзка с вулкана, което означава опасност от значително изхвърляне на пепел в атмосферата.

Въздушният трафик е изцяло забранен в голям радиус около вулкана. Пространството над по-голямата част от островната държава обаче още не е затворено.

Изригването на вулкана Бардарбунга няма да доведе до затваряне на въздушното пространство на Европейския съюз, заяви източник от Европейската комисия в неделя.

"Като цяло не се говори за забрана на полети във въздушното пространство на ЕС. Въпреки това някои страни членки могат да вземат решение да затворят част от въздушното пространство, ако се образува облак от вулканична пепел", каза той.

Вулканичната пепел представлява сериозна опасност за самолетите, тъй като нейни частици, попаднали в двигателите, могат да извадят машината от строя.

Изригване на друг исландски вулкан през 2010 г. за шест дни парализира въздушния трафик над голяма част от Европа и доведе до големи загуби за авиопревозвачите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?