Силно земетресение в Северния Пасифик

Силно земетресение в Северния Пасифик

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 разлюля Северния Пасифик, между Алеутските острови на Аляска и руския полуостров Камчатка, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от световните агенции.

Трусът е регистриран в 11 ч. и 34 мин. местно време във вторник (23.34 ч. по Гринуич в понеделник), на 200 км от населеното място Николское, на остров Беринг, до полуостров Камчатка. Епицентърът е бил западно от Ату, най-западния и най-голям от Алеутските острови на Аляска. Трусът е бил плитък, на 10 км под морското дъно, което би усилило въздействието му, но е бил далеч от континентите.

Американският център за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че е възможно да възникнат вълни цунами до брегове на 300 км от епицентъра на земетресението, но е малко вероятно те да стигнат до източния бряг на Камчатка, който е на 310 км от епицентъра.

Толкова силно земетресение може да предизвика големи поражения, ако удари сушата.

Първият трус бе последван от няколко вторични, някои с магнитуд, 5.

ТАСС съобщи, че опасност от цунами е обявена в село Николское на остров Беринг, както и на северните Курилски острови, но вълните няма да са по-високи от половин метър. 

Споделяне

Още от Свят