Силвио Берлускони е оптимист за ново коалиционно правителство на Италия

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони заяви, че усилията да бъде съставено коалиционно правителство от съперничещи си партии ще бъдат успешни. Той даде тази оптимистична оценка в изявление за телевизионния канал "Теледжорнале ком 24", част от медийната му империя "Медиасет". При завръщането си от САЩ Берлускони каза, че сега може да се срещне с представителя на левоцентристите Енрико Лета, на когото италианският президент възложи да състави кабинет.

Лидерът на десноцентристката партия "Народ на свободата" Силвио Берлускони отбеляза, че негови приближени са окачествили като "много добри" резултатите от вчерашните се разговори с Лета, предаде АП.

В изявлението си пред "Теледжорнале ком 24" добави, че е узнал за желанието на президента Джорджо Наполитано в бъдещото правителство да влезе ново поколение политици при солидно участие на жени. "Това изключва мен, макар че аз нямам желание да съм там", отбеляза Берлускони.

Той допълни, че номинираният за премиер Енрико Лета е демонстрирал "позитивен подход" по време на двучасовата им среща. Берлускони изтъкна, че е останал доволен от разговора си с Лета и че "няма реални проблеми" за съставянето на кабинет.

Освен подкрепата на партията на Берлускони левоцентристите са си осигурили досега подкрепата на коалицията от центристки сили, оглавявана от досегашния премиер Марио Монти. Очаква се в опозиция да останат популисткото "Движение Пет звезди" на Бепе Грило, Северната лига, както и партиите от крайно ляво и крайно дясно.

Вероятно Енрико Лета ще огласи до края на седмицата списъка с имената на министрите. Вотът на доверие към правителството може да се състои в понеделник.

Политици тежка категория, но и любимката на Силвио Берлускони може да влязат в новото италианско правителство на Енрико Лета, пише в. "Кориере дела сера". Ветеранът в политиката, известен със способността си да постига компромиси Джулиано Амато, е споменаван като най-подходящ за поста на министър на икономиката.

Масимо Д'Алема, който беше министър на външните работи по времето на правителството на Романо Проди, вероятно ще се върне на този пост. Министър на правосъдието може да продължи да бъде Паола Северино, която заемаше този пост в техническото правителство на Марио Монти.

За евентуален министър на развитието се сочи Дарио Франческини, бивш лидер на Демократическата партия, сега неин заместник-секретар и автор на няколко романа.

Безспорно атракцията в правителството на Лета се очертава да бъда бившият модел и бивш министър на равните възможности Мара Карфаня. Тя може да заеме същия пост в новия кабинет.

На парламентарните избори през февруари консерваторите на Берлускони се класираха втори след Демократическата партия на Лета. Но левоцентристите не успяха да си осигурят контрол и в двете парламентарни камари, припомнят агенциите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?