Силвио Берлускони осъден на четири години затвор за данъчна измама

Силвио Берлускони, Сн: БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе осъден на първа инстанция на четири години затвор при строг режим за данъчна измама. Съдът в Милано, който издаде присъдата, освен това забрани на Берлускони да заема държавни длъжности през следващите три години.

Силвио Берлускони бе обвинен, че изкуствено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от принадлежащи му фирми-паравани по време на предпродажбата им на медийната му империя "Медиасет". Така компанията създала черни каси в чужбина и намалила приходите си в Италия, за да плаща по-малко данъци.

Берлускони не присъства в съдебната зала при произнасянето на присъдата. Очаква се 76-годишният милиардер и медиен магнат да обжалва присъдата.

Прокурорът по делото Фабио Де Паскуале пледира за присъда от три години и осем месеца затвор. Съдиите приеха повдигнатото от него обвинение, че Медиасет е използвала измамна счетоводна схема, за да надуе цената на телевизионните права за американски филми чрез офшорни компании. Това позволило на медийната компания на Берлускони да си спести плащането на общо 10 милиона евро данъци.

Бившият италиански премиер бе един от единайсетте обвиняеми по делото. Един от останалите - президентът на Медиасет Феделе Конфалониери - бе оправдан.

Делото, което започна преди шест години, бе спирано многократно. За първи път това стана през април 2010 г. след приемането на закон, даващ на Берлускони като министър-председател имунитет от наказателно преследване за срок от 18 месеца.

Той бе осъждан три пъти на първа инстанция през 1997 и 1998 г. на общо шест години и пет месеца затвор при строг режим за корупция, фалшиви счетоводни сметки и незаконно финансиране на политическа партия, но впоследствие беше оправдан или се възползва от изтичането на давностния срок.

Берлускони е съден по още едно дело - "Рубигейт" - по обвинение, че е платил за секс с непълнолетна - 17-годишната танцьорка Карима ел Махруг, по прякор Руби - и че е злоупотребил със служебното си положение на премиер, като е оказал натиск върху полицията да освободи мароканката след кражба, като излъгал, че тя е племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак. Очаква се присъдата по този процес на първа инстанция да бъде произнесена през декември, отбелязва ДПА.

Бившият италиански премиер се оттегли от политическия живот, след като предаде властта през ноември м. г. на бившия еврокомисар по конкурентноспособността Марио Монти заради бунт в парламента и паника на финансовите пазари. По-рано тази седмица той обяви, че няма да участва на парламентарните избори догодина и ще търси свой наследник в партията си Народ на свободата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят