Силвио Берлускони остана без имунитет

Силвио Берлускони остана без имунитет
Конституционният съд на Италия анулира закона, даващ имунитет на премиера Силвио Берлускони и други високопоставени политици, докато са на власт, предадоха световните агенции.

Въвеждането на имунитет би било възможно единствено чрез закон за изменение на конституцията, се посочва в решението на италианския Конституционен съд.

Законът "Алфано", наречен така по името на министъра на правосъдието Анджелино Алфано, нарушава конституционния принцип за равенство на всички италиански граждани пред закона, обявиха конституционните съдии. Законът "Алфано" бе приет малко след идването на власт на правителството на Берлускони

Коментарът на Берлускони след оповестяването на решението бе, че Конституционният съд се е превърнал в "политически орган", доминиран от левицата.

След отнемането имунитета на Берлускони съдът в Милано ще възобнови двете дела срещу италианския премиер. Едното е за подкуп на свидетели, а другото срещу една от компаниите на Берлускони за нарушения при купуването и продажбата на телевизионни права.

Италианският премиер определи съдебните процеси срещу него като "фарс" и заяви, че няма намерения да подава оставка.

Медиите коментират, че решението на Конституционния съд ще даде зелена светлина на серия процеси срещу Берлускони по обвинение в измама, корупция, укриване на данъци и даване на рушвети. Сега срещу италианския премиер може да започне дело във връзка с твърденията, че е платил на бившия си британски адвокат Дейвид Милс 600 000 долара, за да представи фалшиви доказателства по две дела през 90-те години на миналия век.

В същото време Берлускони разкритикува безразличието на президента на републиката Джорджо Наполитано след анулирането на закона, който даваше и на двамата имунитет срещу съдебно преследване. "Знае ли се президентът на чия страна се намира?", каза Берлускони, видимо раздразнен, излизайки от римската си резиденция "Грациоли".

От президентството последва незабавен остър и лаконичен отговор, което рядко се случва, отбелязва Франс прес. "Всички знаят на чия страна се намира президентът. Той е на страната на конституцията и упражнява функциите си с абсолютна безпристрастност в дух на лоялно сътрудничество с институциите."

Берлускони репликира с думите, че не се интересува от изявленията на президента, тъй като има усещането, че той му се подиграва.

"Решението е тежък удар срещу Берлускони, който и без това е затънал в секс-скандали. Премиерът и някои негови приближени твърдят, че той е жертва на заговор, в който се е включил и Конституционният съд. Съществува реална опасност Италия да изпадне в конституционна криза", отбелязва "Гардиън".

Анализатори коментират Берлускони вероятно ще се опита да изкара мандата си, тъй като разполага с голямо мнозинство в парламента, но не е изключено да подаде оставка и да бъдат обявени предсрочни избори.

Споделяне

Още от Европа