Силвио Берлускони призова привържениците си на протести срещу магистратите

Силвио Берлускони призова привържениците си на протести срещу магистратите

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони призова симпатизантите си да излязат на демонстрация срещу магистратите на 23 март, когато се очаква апелативен съд да огласи присъдата му по дело за данъчна измама, предаде ДПА в петък.

Берлускони отправи призива си ден след като прокурорите съобщиха, че започват ново разследване за корупция срещу него. Срещу бившия премиер вече се водят три дела по различни обвинения - от неплащане на данъци до платен секс с непълнолетна, които се очаква да приключат този месец.

Някои магистрати използват съдебната система, за да се борят и елиминират политическите си противници, които не могат да премахнат чрез демократичната изборна система, заяви 76-годишният Берлускони, проправил си отново път до политическата сцена след неочаквано доброто си представяне на изборите през уикенда.

Националното сдружение на магистратите заяви, че да се призовава за протести, за да се повлияе на работата на съдилищата, е недопустимо.

Берлускони отправи апела си пред сградата на миланския съд, в който обжалва присъда от четири години затвор за данъчни измами, извършени от семейната му медийна империя "Медиасет". Бившият италиански премиер се яви лично в залата на миланския апелативен съд и заяви, че е невинен. Нямам нищо общо с деянията, в които ме обвиняват, заяви  Берлускони, осъден на 26 октомври миналата година на първа инстанция на четири години затвор, сведени веднага след това до една години по силата на закон за амнистия.

Бившият премиер е обвинен, че изкуствено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя "Медиасет". С тези машинации фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци.

През 2002-2003 г. бях министър-председател и изобщо не съм се занимавал с придобиването на права за разпространение, заяви в своя защита Берлускони. Вместо държавата да ми даде медал, че съм осигурил работа на 56 000 души, бях осъден на 4 години затвор, каза той.

Очаква се присъдата на апелативния съд по аферата "Медиасет" да бъда огласена на 23 март. Междувременно ще има още три заседания за възражения на защитата и обвинението. На първа инстанция Берлускони беше осъден също на пет години забрана да заема публична длъжност, както и да внесе авансово 10 милиона евро в италианската хазна.

Същевременно в петък Берлускони обвини италианските прокурори, че са заплашили сенатор със затвор, за да го принудят да каже, че милиардерът и бивш премиер му е платил да влезе в десноцентристката му партия. Сенаторът Серджо ди Грегорио, бивш член на партия "Италия на ценностите", се присъедини през 2006 г. към партията на Берлускони, ускорявайки рухването на коалицията, подкрепяща тогавашния премиер Романо Проди.

Неаполски прокурори разследват обвинението, че Берлускони е платил на Де Грегорио 3 милиона евро, за да мине в неговия лагер.

В интервю за в. "Месаджеро" днес Де Грегорио посочва, че е казал на магистратите, че е взел пари, за да се присъедини към формацията на Берлускони "Форца Италия" ("Напред Италия") и да свали правителството на Проди. Берлускони твърди, че Де Грегорио е направил това изявление, тъй като магистратите са го заплашили със затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?