Силвио Берлускони се готви за връщане в политиката

Силвио Берлускони се готви за връщане в политиката

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е на крачка да си върне контрола върху десноцентристите, опровергавайки заканата си от октомври да се оттегли от лидерския пост на партията "Народ на свободата", съобщи ДПА, позовавайки се на италиански медии.

"Берлускони се завръща", съобщава на първа страница в. "Джорнале", собственост на семейство Берлускони.

По-рано милиардерът политик каза в изявление, че е обсаден от хора, които настояват да обяви възможно най-скоро, че се връща на ръководния пост в "Народ на свободата". Без да споменава конкретно приемника си на премиерския пост, Берлускони остро критикува технократското правителство на Марио Монти. Той отбелязва, че "Италия днес е на ръба на пропастта" заради рецесията, високите данъци и растящата безработица.

Не мога да допусна страната ми да изпадне в безкрайна спирала от рецесии. Не можем повече да продължаваме така, казва Берлускони и обявява, че ще оповести решението за политическото си бъдеще през следващите дни.

Появиха се предположения, че Берлускони обмисля да сложи край на управлението на Монти и да започне предизборна кампания, съсредоточена върху послание срещу мерките за икономии. Общи избори трябва да има през април догодина, но те може да изпреварят този срок, ако "Народ на свободата" организира правителствена криза.

Не е ясно доколко 76-годишният бивш премиер е запазил влиянието си върху партията. Нейният говорител в Сената Маурицио Гаспари обяви, че за кандидат премиер "Народ на свободата" ще издигне 41-годишния Анджелино Алфано, а не Берлускони.

Берлускони не би трябвало да се върне, а да направи крачка напред заедно с всички нас, заяви Гаспари пред в. "Месаджеро", призовавайки бившия министър-председател да "подкрепи активно и ефективно" кандидатурата на Алфано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят