Сименс инвестира 2 млн.евро в БДЖ

2 млн.евро ще инвестира немската компания Сименс в общо дружество с БДЖ, което ще ремонтира и поддържа новите дизелови мотриси, с които се сдоби българската железница.

Договорът между двете компании бе подписан в неделя, на церемонията по посрещането на първите две мотриси от Сименс. Компанията спечели конкурса на БДЖ и до края на тази година ще достави общо 25. Те са двувагонни, със 123 седящи и 90 правостоящи места.

Създаденото българо-германско дружество ще функционира в халето на Локомотивното депо в град Варна. Предвиждат се мащабни ремонтни работи, за да приведено халето в съответствие със съвременните ергономични, хигиенни и екологични изисквания, съобщиха от икономическото министерство.

Дизеловите мотриси на Сименс са първите влакове на БДЖ с въведена електронна система за информация на пътниците, климатици, бронирани стъкла на кабините на машинистите, както и санитарен възел вакуумен тип, съобразен с европейските стандарти за екологичност и комфорт. За да се опазят от вандализъм, във всеки от двата вагона на мотрисите ще пътува по един охранител.

Линиите, по които ще пътуват новите мотриси, са Варна - Добрич - Кардам; София - Кюстендил - Гюешево; Пловдив - Пещера; Пловдив - Съединение; Димитровград - Кърджали - Подкова и Пловдив - Димитровград - Свиленград. Тези линии са неелектрифицирани и са най-губещите за БДЖ.

Първите две дизелови мотриси днес бяха посрещнати на Централна гара в София от премиера Симеон Сакскобургготски и немският министър на транспорта Манфред Щолпе. С една от мотрисите пристигна и българският вицепремиер и транспортен министър Николай Василев.

Като син на човек, който е допринесъл много за развитието на българските железници, аз съм изключително радостен да посрещна тези две съвременните дизелови мотриси, заяви Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА, след като се качи и огледа едната от новите мотриси. По думите му доставката на новите возила показва, че българското правителство се е ангажирало с модернизацията на БДЖ. Това е пътят към Европа и към по-добри времена, допълни премиерът.

Както правителството на Германия, така и германският народ се радват на успешното развитие на България, каза министърът на транспорта Манфред Щолпе. В качеството си на партньори ние оставаме в България, допълни той.

Българският му колега Николай Василев пък поздрави Сименс, че инвестира в България и БДЖ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?