"Сименс" ограничава дейността си в Русия

"Сименс" ограничава дейността си в Русия

Германският промишлен гигант "Сименс" (Siemens) обяви в петък, че спира някои дейности с Русия, след като бе съобщено, че четири газови турбини на компания, първоначално доставени на
Русия, без съгласието на Сименс са били отклонени към Крим, съобщи Франс прес.

"Сименс" ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, посочи германският концерн в комюнике.

Преди близо две седмици "Сименс" съобщи, че е получил информация от надеждни източници, според която поне две от четирите газови турбини, които компанията е доставила за проекта Таман, в южната част на Русия, в действителност са се оказали в Крим. Местонахождението на останалите две турбини тогава не бе ясно.

Сега обаче "Сименс" е получил надеждни сведения, че въпреки усилията му всичките четири газови турбини, доставени през лятото на 2016 година за проекта Таман, са били променени на местно равнище и незаконно са преместени в Крим противно на ангажиментите по договора, обясни днес мюнхенската компания. Тя обяви, че е започнала съдебни действия в Русия.

Русия анексира през 2014 година украинския полуостров Крим и този район вече попада под санкциите на ЕС, които трябва да се спазват от европейските компании, отбелязва Франс прес.

Проектът Таман е за изграждането на термална станция на Таманския полуостров в района на Краснодар в Русия, който се намира точно срещу Керченския пролив в Крим. Москва търси начини да намали енергийната зависимост на Крим от Украйна, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?