"Сименс" откри инженерен хъб във Варна

"Сименс" откри инженерен хъб във Варна

Българският офис на "Сименс" (Siemens) откри нов инженерен хъб във Варна. "Това е изключително значимо събитие за нас, още повече, че се случва в годината, в която компанията отбелязва 140 години присъствие в страната", заяви главният изпълнителен директор на компанията у нас Боряна Манолова.

Центърът ще обслужва автомобилната индустрия. В него ще се разработват и внедряват иновативни системи за автоматизация и цифровизация на производствените процеси на някои от най-големите автопроизводители в света.

Мястото на новия хъб на "Сименс" е избрано при сериозна конкуренция със съседни държави, каза Теодор Маринов, ръководител на направленията "Дигитализирано производство" и "Процесни индустрии и задвижвания" в българския офис на "Сименс". Той посочи предимствата на Варна - важен транспортен център, стабилно развитие на инвестициите в региона и високото ниво на образователните институции.

Иновативният център започва работа с екип от 12 души. Това са експерти, специализирани в четири различни профила – инженери проектанти, инженери програмисти, инженери автоматизация – PLC програмиране, както и инженери автоматизация – роботно програмиране. Плановете са до края на следващата година служителите да станат 30.

Дейността на инженерния център ще бъде насочена към проектиране и внедряване на иновативни системи за автоматизация, управление и визуализация на производствените процеси, посочи Теодор Маринов. Ще се разработват и интегриране на системи за индустриална автоматизация и индустриални роботни системи в специфични производствени процеси.

Усилията на община Варна са насочени към развитието на ИТ сектора и високотехнологичните производства. "Откриването на новия инженерен център на "Сименс" доказва, че сме на прав път", каза Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна. Той посочи, че сред приоритетите на града са Индустрия 4.0 и създаването на добра бизнес среда за такива производства.

Германската компания "Сименс" е глобален технологичен лидер и присъства в над 200 страни. Основана преди 170 години, днес развива дейността си предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. "Сименс" е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за пренос на мощности, както и лидер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика, както и в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи.

В България компанията присъства вече 138 години и е тясно свързана с някои от най-значимите технически нововъведения в страната от Освобождението до наши дни. Част от структурата на "Сименс" в България са два центъра - в сферата на сградните технологии и енергетиката, както и фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в Правец.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?