"Сименс" ще инвестира в изкуствен интелект и свързана мобилност

Звеното за финансиране на стартъпи тръгва с 1 милиард евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският концерн "Сименс" (Siemens) ще инвестира в следващите пет години 1 милиард евро за приложно разработване на иновативни идеи като развитие на изкуствен интелект, децентрализирана електрификация и свързана мобилност. За целта от 1 октомври 2016 г. създава отделно бизнес звено за финансиране на т. нар. стартъпи.

Новото подразделение ще обедини досегашните стартъп дейности на компанията и ще се казва next47, вдъхновено от годината на основаване на компанията – 1847. Ръководител на звеното ще е Зигфрид Русвурм, главен директор "Иновации” в "Сименс".

"През 1847 г. "Сименс" също започва като стартъп в заден двор в Берлин“, посочва Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на компанията. “С next47 продължаваме идеалите на основателя на нашата компания и създаваме така важната основа за насърчаване на иновациите, надграждайки развитието на "Сименс", допълва той.

Новото звено ще има офиси в Бъркли, Шанхай и Мюнхен, като от трите локации ще се управляват всички региони на света.

next47 ще бъде отворено за служители, както и за външни стартъпи и компании, които имат желание да се развиват в стратегическите за next47 области.

"next47 ще има свободата да експериментира и да се развива без организационните ограничения на една голяма компания. Новото ни звено ще следва стратегията на Siemens за внедряване на иновативни идеи и в нашите основни сфери – електрификация, автоматизация и дигитализация“, коментира Зигфрид Русвурм.

Първият мащабен проект на next47 ще е електрификация на авиацията по силата на подписано през април 2016 г. споразумението с "Еърбъс" (Airbus), допълват от концерна. Двете компании имат за цел до 2020 г. да демонстрират техническата приложимост на хибридни/електрически задвижващи системи за малки и средно големи пътнически самолети.

Други важни иновативни сфери за новото бизнес звено ще бъдат изкуственият интелект, автономните машини, децентрализираната електрификация и свързаната мобилност. Новото поделение също така ще се занимава с така наречените блокчейн приложения, които са проектирани да направят преноса на данни в области като индустрията и търговията на енергия по-лесен и по-сигурен.

"Сименс" си сътрудничи със стартъпи от края на 1990-те години. През последните 20 години компанията е инвестирала повече от 800 милиона евро в около 180 стартъпа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?