"Сименс" ще получи пари за новите паспорти след 8 месеца

Фирмата Сименс, която осигури техниката и софтуера за новите документи за самоличност, към настоящия момент не е получила нито един лев от МВР и ще започне да получава пари осем месеца след началото на подмяната на документите, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сряда.

От компанията ще  връчат протокол за предаване на техниката на вътрешното министерство и в двумесечен срок МВР трябва да се произнесе с констатации и забележки по извършената работа. Точно тук може да се търсят компенсации за неизпълнението на договора, ако има такива, каза Цветанов.

Според договора всеки ден трябва да се произвеждат по седем хиляди "позиции" (паспорти), но все още се правели по три хиляди документа на ден. Сега се обработвали предимно бързите и експресните,  както и малка част от обикновените поръчки за нови документи.

Министърът повтори, че МВР е създало организация за денонощна работа на паспортните служби, но трябва да се решат хардуерните и софтуерните проблеми на новата система.

От "Сименс" убеждавали вицепремиера, че до няколко дни ще се стигне до ниво от 12 хиляди паспорта на ден.

"В момента сме много притеснени и можем само да имаме претенции към паричната гаранция от 1.2 млн. евро. Но това може да стане само след обсъждане и преговори", каза Цветанов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?