Симеон - "някогашен и вероятно бъдещ цар"

Българският премиер Симеон Сакскобургготски е"единственият човек в историята, доколкото е известно", който е демократично избран за премиер и същевременно е "някогашен и вероятно бъдещ цар". Това пише Сам Таненхаус в пространна статия за Симеон в светското списание Ванити феър, предаде БТА.

Статията, озаглавена "Избраният цар на България", заема шест страници и е илюстрирана с много снимки. Таненхаус намира прилика между Сакскобургготски, с неговото "слабо телосложение и малка брадичка, със старомодната му вежливост", и героя на Сервантес - Дон Кихот.

Той цитира и собствените думи на премиера, че се чувства "като динозавър" заради "дългото си самотно пътуване през едни от най-мрачните периоди на съвременната история".

Таненхаус, който за статията е интервюирал личности като княгиня Мария-Луиза, посланика на България в ООН Стефан Тафров, политолога Евгений Дайнов и журналиста Максим Бехар, разказва подробно за смъртта на цар Борис Трети, "все още обвита в мистерия", за спасяването на българските евреи, "източник на основателна гордост за българите", за изгонването и изгнанието на царското семейство.

След 1989 г. България се движи по-бавно от други източноевропейски страни като Чехословакия, Унгария или Полша, пише по-нататък в статията. След като разказва за първите посткомунистически правителства и "невероятното" посрещане на Симеон Сакскобургготски в България през лятото на 1996 г., авторът стига до събитията от април 2001 г., когато бившият цар влиза в политиката. Националното движение Симеон Втори беше "неустоима сила" за страната, която "се молеше и надяваше за радикална промяна", пише той.

Таненхаус коментира и обещанието на Сакскобургготски да подобри видимо стандарта на живот за 800 дни. По този въпрос премиерът е "обезоръжаващо прям" и обяснява, че това е периодът, обикновено необходим за съживяване на изпаднала в затруднения компания, "нищо чак толкова особено".

"Но както и Иван Костов преди него, Симеон разбира, че добрите намерения не са достатъчни", продължава статията. Безработицата, особено в селските райони, е висока. Заплатата на един учител например е 100 долара. Има и някои успехи, посочва Таненхаус, като дава за пример поканата за НАТО и очакваното членство в ЕС, за което датата 2007 г. "изглежда видимо възможна".

В края на статията Таненхаус коментира политическото бъдеще на Симеон Сакскобургготски. Много хора предполагат, че след като мандатът му приключи през 2005 г., той няма да се стреми към преизбиране, а ще се насочи към по-привлекателния президентски пост. Други смятат, че неизменната му амбиция от детството е да бъде български цар.

"Симеон ме прие през 2001 г., разказва Евгений Дайнов, и ме попита какви са шансовете да се възстанови монархията". Отговорът бил: близки до нулата.

По този въпрос, допълва Таненхаус, посланието на Симеон изглежда е: Ако България иска цар, аз съм насреща. Засега, заключава авторът, никой не залага на този вариант, но това може да се промени.

Споделяне

Още от България