Симеон бил мишена на Ал Каида, затова го пази НСО

Симеон бил мишена на Ал Каида, затова го пази НСО

Въпреки че не му се полага охрана от Националната служба за охрана (НСО) като на бивш премиер, Симеон Сакскобургготски е пазен заради “повишена степен на застрашеност”. Това стана ясно в петък от думите на премиера Сергей Станишев в отговор на парламентарно питане на лидера на ДСБ Иван Костов. Станишев не каза каква е заплахата към бившия премиер, но вместо него пояснение пред медиите по-късно даде директорът на НСО ген. Румен Миланов.

Симеон Сакскобургготски е карта двойка каро в списъка с потенциални мишени на Ал Каида, публикуван в интернет, обяви ген. Миланов. 

В “черния списък” на терористичната организация бившият български премиер фигурирал сред “враговете”, виновни за нахлуването в Ирак.

Според обясненията на ген. Миланов, в колодата на Ал Каида компания на Сакскобургготски правят британският премиер Тони Блеър като Дама купа, американският вицепрезидент Дик Чейни е Асо пика, бившият военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд е Асо каро.

“Всяка такава заплаха крие степен на сериозност”, коментира шефът на НСО.

Месеци след инвазията в Ирак, с цел да улесни американските войници и техните съюзници при разпознаването на членове от режима на Саддам Хюсеин, американското командване раздаде списък с имена и портрети, всеки от който отговаря на фигура от колода карти. По късно по сайтовете, използвани от екстремистки групировки, се появиха и колоди на Ал Каида.

Четирима охранявани заради “степен на застрашеност”

В момента от НСО охраняват десет държавни лица, шестима по право и четирима заради “степен на застрашеност”. Тези четирима са бившият президент и лидер на СДС Петър Стоянов, лидерът на ДПС Ахмед Доган, столичният кмет Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски, поясни от трибуната премиерът Сергей Станишев.

Като не получи отговор какви са заплахите към Сакскобургготски, Иван Костов заяви, че Станишев прави жест към лидера на НДСВ като към коалиционен партньор.

Костов заяви още, че като данъкоплатец не е съгласен да се плаща с неговите пари и с парите на съпартийците му охраната на бившия министър-председател. След това от парламентарната трибуна се обърна към народните представители от ДПС дали са съгласни с тезата му. Като получи положителен отговор, Костов каза: “Браво, момчета”.

Шефът на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров, който е и зам.-председател на НДСВ, не знаеше нищо за причините лидерът на партията му да е охраняван от НСО. В петък след заседанието на ръководството на НДСВ, той каза: “Обърнете се към службите. Аз нямам повече информация”. На заседанието на партията в НДК Симеон Сакскобургготски бе видян само с един бодигард на НСО.

“И за да има симетрия, ще попитам защо и Петър Стоянов, след като 5 години е слязъл от президентството, все още е с охрана?”, каза още лидерът на ДСБ парламента, след като не получи задоволителен отговор от Станишев. Костов припомни и за гардовете, които пазеха къщата на майката на жената, с която живее Бойко Борисов – Цветелина Бориславова. По думите на лидера на ДСБ тази охрана струва 100 000 лв. годишно на държавата, а за времето, когато е била там, са изразходвани 450 000 лв. държавни средства.

Иван Костов се заинтересува също защо министърът на вътрешните работи Румен Петков е с усилена частна охрана и кой я плаща. На това той не получи отговор.

Потърсен за коментар, Бойко Борисов заяви, че само той живее в охранявания от НСО дом и нарече Иван Костов “лъжец”. Столичният кмет допълни, че като главен секретар на МВР си е създал много врагове покрай десетките разбити контрабандни канали.

“Този, който подаде информацията за готвения атентат срещу мен, за наказание го застреляха”, посочи Борисов. “Това е много сериозно нещо, за да се упражнява един неуспял политик върху мен”, допълни той.  Според него Иван Костов искал да му свалят охраната, защото така искал да “премахва конкуренцията”.

Споделяне

Още от България