Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон: България ще достигне Швейцария

0 коментара

През 2001 г. вие се появихте сякаш отникъде. Обещахте на страната нов морал, принципен обрат към по-добро. Какво беше толкова лошо в дотогавашния процес на демократизацията?

Двуполюсният партиен модел със социалистите от едната страна и СДС от другата унищожаваше в зародиш всичко конструктивно. Блоковото мислене пречеше да се избира най-подходящият човек за решаване на задачите.

Но да предложите самия себе си като най-подходящият, извинете, обаче това доста напомня за монарх.

Естествено, че тази нагласа е свързана с моето формиране и с корените ми с Царство България да бъда в крайна сметка независим, в максимална степен да не се чувствам длъжен на никоя партия.

Но вашето движение междувременно стана партия, а самият вие - неин председател.

Правната система в България не дава друга възможност. Аз лично смятам себе си, на първо място, за патриот.

Сега вие и вашата партия НДСВ сте подложени на оценка на базата на дадените обещания. Преди зашеметяващата си изборна победа казахте, че животът в България значително ще се подобри само за 800 дни. Този срок изтече.

Новото правителство беше много успешно. Интеграцията на България в НАТО е крайъгълен камък. Европейската интеграция постигна невероятен напредък. Изработени бяха много проекти за реформи. На практика всичко, което обещахме конкретно беше изпълнено или е в процес на изпълнение.

Настроението на народа отразява обаче друга нагласа - вашият кабинет е подложен на много силна критика. Главното обвинение гласи - реформите вървят прекалено бавно.

Аз съм първият човек, който ще се съгласи с това. И за мен те продължават твърде дълго. Част от критиката естествено се дължи на това, че мнозина имаха прекомерни очаквания, свързани с моето движение, а аз нито съм магьосник, нито мога да гадая бъдещето по кристално кълбо. Аз съм работохолик, който е готов с всички сили да работи за реформите, да проправя пътя към Европа, да подобрява държавните структури и да обновява правосъдната система. Смятам, че постигнатото е впечатляващо. Всъщност обаче не мен трябва да питате за успехите.

Мнозинството мери успеха по това, че минималната работна заплата и пенсиите все още не позволяват едно достойно съществуване.

Откакто поех властта, пенсиите бяха повишени с 18 процента. Признавам, че това не е много, но все пак се усеща.

Политиката се оглежда в огледалото на онова, което прави за социално слабите. Има ли напредък в отношението към малцинствата?

Не бива да забравяте, че НДСВ работи в тясно сътрудничество с ДПС, т.е. с партията, която е особено ангажирана с каузата на турското малцинство. Оттук вече става ясно, че за правителството интересите на малцинствата са много важни.

Отношенията между православно-българското и турско-мюсюлманското население може и да са добри, но положението на ромите си остава потискащо и е извор на потенциални конфликти.

По време на една конференция за проблемите на ромите в Будапеща с голямо удовлетворение установих, че в момента се формира наднационална политика, която цели да подобри положението на ромите. Същевременно трябва да се има предвид, че подкрепата на икономически и социално онеправдани малцинства е свързана и с рискове.

Какъв е рискът да помагаш на онеправдани?

Ако подкрепата се оказва недообмислено и непремерено, могат да възникнат нови конфликти, защото в България ромите все пак не са единствената група със скромен жизнен стандарт. Целта си остава да се помогне на всички да добият повече благосъстояние.

Местните избори в края на октомври ще бъдат лакмус за настроението в страната. Изгледите за вашата партия не са благоприятни. На практика навсякъде за НДСВ се кани да гласува незначително малцинство от под 10 процента. Какво означава това за вас?

Добър въпрос. Все пак комуналните избори не ме изпълват с тревога. Естествено изходните позиции са необичайни. На предишните местни избори нашата партия все още не съществуваше. Тя е толкова млада, че няма представителство в местната власт, което да защитава, т.е. всяко спечелено място е фактическа придобивка. Трябва да се добави още, че политиката функционира по съвсем различен начин на местно равнище. Там хората по-добре познават предимствата на кандидатите и по-рядко гласуват според партийната им книжка.

Тежко поражение в местните избори едва ли ще бъде доказателство за доверие към управляващата партия?

Има добри причини да прокараме разграничителна линия между комуналната и националната политика. Комуналните избори няма пряко да повлияят върху националната политика.

С други думи, вие оставате верен на плана си и след обявените в началото 800 дни възнамерявате да подхванете още 800 дни на реформаторска политика?

Младото поколение, с което днес работим заедно, вече набра такава инерция, че страната положително ще достигне в развитието си онова равнище, което заслужава. Склонен съм дори да кажа равнището на Швейцария - една страна, която познавам и ценя.

А конкретните цели за следващите 800 дни?

Първостепенна задача остава европейската интеграция. Успоредно с това както всяка страна, така и България иска да развива образователното си дело и здравеопазването. Когато става дума за такива важни обществени задачи, важна роля могат да играят и многобройните добри неправителствени организации в нашата страна. Те често пъти имат повече време за осъществяването на своите задачи, отколкото мимолетната политика.

Рисувате картината на единна партия с ясна стратегия, но НДСВ е сборно движение, в което действат най-разнообразни сили. Единственият общ знаменател си оставате вие самият. Означава ли
това, че ще кандидатствате за следващ мандат?

Лъжете се, междувременно има редица личности, които защитават ценности, олицетворявани от нашето движение. Колкото до бъдещето, не мога нищо да предскажа.

А новият морал, има ли го вече?

Това, разбира се, не е тема, която може толкова бързо да бъде приключена. Става дума за това да се работи на широк фронт за моралното обновление, което просто е наложително с годините на социалистическата система.

*Публикуваме със съкращения излъченото по радио Дойче веле интервю на министър - председателя Симеон Сакскобургготски пред швейцарския вестник "Дер Бунт". Освен интервюто с премиера, вестникът помества голяма статия за България. В началото авторът Марк Летау отбелязва, че за местните избори експертите предсказват тежко поражение на управляващата партия поради разочарованието, което се надига сред широки кръгове от бедното население, предаде радио Дайче веле.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.