Симеон: България ще спечели от позицията по Ирак

Всички действия на правителството по кризата в Ирак са в интерес на България, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски пред парламента часове след началото на военната операция. Той посочи, че България до последно е работила за мирно решение на кризата.

Премиерът призова всички тревоги по тази тема да се обсъдят "подир два месеца" и тогава "да видим дали положението не се е променило коренно и то в полза на нашето решение".

Заседанието на парламента започна с декларации на политическите сили по започналата война в Ирак. На него присъстваха освен премиерът Симеон Сакскобургготски, министрите на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи и др.

Акцията в Персийския залив има правни основания - това са резолюция 678 от 1990 г. и 1441 от 2002 г., заяви министърът на външните работи Соломон Паси. Преди това БСП се обяви с декларация срещу военната акция срещу Ирак без подкрепата ООН, НАТО и ЕС. Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров запита от парламентарната трибуна е ли България във война с Ирак и кой е взел това решение.

Симеон: Не търсете полемика между институциите

В изявленията си пред журналисти премиерът Сакскобургготски даде да се разбере, че в този момент не отдава особено внимание на противоречията с президента, който призова България да не дава политическа подкрепа на САЩ и страната да не влиза в коалицията за незабавно разоръжаване на Ирак.

В една демократична държава няма нужда да се говори в един глас по кризата в Ирак, заяви премиерът и призова медиите да не търсят "някаква полемика между институциите, защото това е вредно за обществото".

"Имаме съгласуваност, всеки има право на мнение, това е нещо, което се вижда и в другите страни и не бива по такъв начин да се търсят полемики. В такъв един момент интересът на всяка една страна и на управлението на институциите най-вече е да покажат, че имаме една цел и то е да се разоръжи режимът в Багдад. Всеки разумен човек знае, че подобна диктатура не може да се подкрепи", посочи Симеон Сакскобургготски.

Първо БСП, а след това и президентът Георги Първанов се обявиха от трибуната на парламента против започналата война, защото тя става без резолюция на ООН. Първанов и бившата му партия изтъкнаха недоволството си, че България се оказала в списъка на коалицията на "воюващите държави", по думите на президента. "Този факт за пореден път предизвиква серия въпроси относно легитимността на обявяваните позиции по кризата и участието в конфликта", каза още Първанов. Той повтори мнението си, че решението на парламента от 7 февруари не решава въпроса за участието ни в коалицията и изтъкна, че имало различия между него и управляващите при формирането на позицията по Ирак.

Надежда Михайлова: Губеща е позицията на президента

ОДС заяви с декларация, че решението на парламента от 7 февруари определя България като действен член на атитерористичната коалиция. Лидерът на ОДС Надежда Михайлова посочи, че има само една позиция, която е безотговорна, нечестна и губеща и това е позицията на президента Първанов. Позицията, която има само минуси, е България да даде своите летища, да участва в операцията в Ирак, но без да се включва в коалицията за незабавно разоръжаване.

Паси: Има правни основания за удара срещу Ирак

Външният министър припомни, че резолюция 678 предвижда използването на всички възможни средства за разоръжаването на Ирак, а 141 предвижда "тежки последствия", ако Ирак не я изпълни. Това са същите правни основания, които имаше НАТО за да изпълни операцията в Косово, каза Паси. Той коментира, че му е станало много приятно да чуе какъв голям адвокат на НАТО е станал зам.-председателят на БСП Румен Овчаров, който пледираше за единството на НАТО, ЕС и ООН.

БСП плаши с вот на недоверие към кабинета

Левицата, както след това и президентът Първанов, изтъкна, че с тази военна акция се поставя на карта международния световен ред, международното право реализирано след Втората световна война. Според зам.-председателя на БСП Румен Овчаров, през цялото време българското правителство е заемало едностранна позиция, която не е отчитала нито мнението на ЕС и на ключовите държави в организацията, нито на НАТО и на българския народ. Румен Овчаров заплаши, че правителството действа в нарушение на конституцията и ще си понесе политическата отговорност. Според него решението на Народното събрание от 7 февруари е по чл.64 т.11 от конституцията и давало право единствено за изпращане на войски, но не и участие във военна операция, което е по чл.84 т.10.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че има основание да бъде обсъдена възможността за искане на вот на недоверие към правителството заради позицията му по иракската криза, но въпросът ще се обсъди в парламентарната група на левицата.

"Коалиция" не е военен термин, каза премиерът на БСП

След като неколкократно бе призоваван да говори, а Коалиция за България постави отново предложението си Сиеомн Сакскобургготски да обясни позицията си, и то бе отхвърлено от мнозинството, премиерът застана пред парламентарната трибуна.

Той обясни на БСП, че думата "коалиция" не е военен термин и призова да не се спекулира със семантиката.

Държавният департамент на САЩ оповести във вторник списък на 30 държави, които са дали съгласие да бъдат обявени като част от "коалицията за незабавно разоръжаване на Ирак". България първо бе спомената в този списък, но след това бе пропусната. От Външно министерство обясниха това като техническа грешка, защото България е дала съгласие да участва в коалицията.

Има страни, които подкрепят инициативата Ирак да се разоръжи, каза Сакскобургготски пред парламента. Според него всички в залата са съгласни ,че диктатурата в Ирак е нещо, което съвестта не може да оправдае.

Попитан от журналисти дали България е във война или не, премиерът отговори, че не трябва да се употребява такава терминология. "Знаем точно как стои положението", добави той и се позова на вчерашното си обръщение към нацията.

Според него в парламента има хора, които искат да подчертаят, че са против войната, но всеки нормален човек също е против. Той заяви, че България е била готова да подкрепи втората резолюция за Ирак в съвета за сигурност, но след изтеглянето ѝ поради липса на консенсус, този въпрос се обезсмислил.

НДСВ и ДПС подкрепиха участието на България в коалицията на САЩ

В декларация НДСВ и ДПС апелираха към единство на международната общност и подкрепа на действията на коалицията за разоръжаване на Ирак. Мнозинството подкрепя действията на правителството в рамките на международната коалиция, гарантираща налагането на условията на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и пълното и ефективно разоръжаване на Ирак, заяви председателят на външната комисия Станимир Илчев.

След приключване на военната операция, международната общност трябва да положи всички усилия, за да се запази териториалната цялост на Ирак, да се изградят демократични институции и правов ред и страната да се завърне в общността на свободните държави, се казва още в декларацията. България е готова да даде своя принос за изграждането на едно далеч по-добро бъдеще за иракския народ, допълни Илчев.

Мнозинството изрази съжаление, че дипломатическите усилия за разоръжаване на Ирак са се изчерпали напълно, без да дадат желания резултат.

От новата парламентарна група НИЕ поискаха правителството да формулира нова, националноотговорна позиция, в която да формулира неучастие на страната ни в преки военни действия.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?