Симеон до последно пази интригата за второто място в жълтата евролиста

Симеон до последно пази интригата за второто място в жълтата евролиста
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски до последно държи партийното ръководство в напрежение и пази в тайна решението си кого ще посочи за втори в листата за Европарламента, която ще бъде представена официално в събота следобед. Засега най-вероятен водач е еврокомисарят Меглена Кунева, която също доскоро не беше взела окончателно решение дали да се кандидатира за евродепутат.

"Интригата" обаче е дали второто място ще е за депутата Антония Първанова, която имаше амбиция да е водач на жълтата листа за предишните евроизбори, или Симеон отново ще отдаде предпочитанията си на Биляна Раева, която "спусна" за водач на листата през 2007 -ма и тя е единственият представител на НДСВ в ЕП.

Според депутатите от НДСВ не е изключено битката между Първанова и Раева да се разреши в полза на трети кандидат – министърът по европейските въпроси Гергана Паси.

"Възможни са изненади, царят обича да прави така, сутринта в събота ще има решение как да изглежда листата и после ще ни уведоми", коментира представител на НДСВ пред Mediapool.

На по-долни позиции в жълтата листа се очаква да попаднат още говорителят на партията Станимир Илчев, депутатът и бивш социален министър Христина Христова, както и зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

Ако се съди по социологическите проучвания, НДСВ трудно биха могли да вкарат и един евродепутат, но Кунева се ползва с изключително голяма популярност и доверие, така че челното ѝ място в листата дава шансове.

БСП все още протакат официалното представяне на евролистата, като се очаква това да стане след Гергьовденските празници. Засега най-вероятният водач е Кристиян Вигенин, който заемаше същата позиция и преди 2 години. Второто и третото място си оспорват сегашният евродепутат Илияна Йотова и народният представител от БСП Татяна Дончева. Според червени депутати "влизането на Дончева в ЕП било почти осигурено".

Председателят на НС Георги Пирински, който дори беше сочен дори за водач на червената евролиста, се е отказал от нея, тъй като "силно настоявал" да е еврокомисар. От партийното ръководство му били обяснили, че решението за българския еврокомисар ще се взима най-вероятно от друго правителство и сега този въпрос не е на дневен ред.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?