Симеон доволен от доклада, десните искат дебат за закъсняващите реформи

От Париж, където е на посещение, премиерът Симеон Сакскобургготски изрази задоволството си от доклада на Европейската комисия за България. В София партия Демократи за силна България настояха за дебат в парламента за необходимите мерки, за да изпълним препоръките на Брюксел и членството ни да не бъде забавено с една година. От СДС също посочиха, че на извънредно заседание на парламентарната си група ще обсъдят дали да поискат подобен дебат.

Правителството доволно от доклада

"България ще влезе в ЕС на 2 януари 2007 г., току що получихме доклада на Европейската комисия и има области, върху които трябва да работим, за да успеем до 1 януари да спазим сроковете", каза пред френски инвеститори Симеон Сакскобургготски, цитиран от Дарик радио.

На среща с външния министър Мишел Барние българският премиер е изразил пълно удовлетворение от доклада на Европейската комисия за България, както и убеденост, че ще бъде спазена датата за приемане ни в ЕС през 2007 г. В отговор Барние е заявил готовността на Франция да оказва подкрепа на България, за да не допускаме грешките на другите кандидатки за ЕС. Като основни приоритети в подготовката ни той е откроил борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

Правителството не е изненадано от констатациите в доклада на Европейската комисия, коментира след представянето му в София министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. За пореден път тя акцентира на проблемите, свързани със съдебната реформа и критиките на европейските ни партньори в тази сфера. Кунева отбеляза напомнянето на Брюксел, че този проблем се отразява на всички обществени и икономически сектори, както и на изпълнението на поетите ангажименти в отделните сфери.

Споделяне

Още от България