Симеон Дянков: "Бойко ме търпя много повече, отколкото очаквах”

Симеон Дянков

"Бойко ме държа и търпя много повече, отколкото очаквах. На него му беше много тежко да ме защитава мен лично и политиките, които защитавах”. Това заяви в неделя пред бТВ финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков.

"Всеки ден спорехме за пари – на някакъв етап това започва да натежава”, разказа Дянков и добави, че освен това са идвали избори и е нормална практика в такъв момент да се освобождават непопулярни министри.

Дянков обясни с 2-3 часа липса на комуникация ситуацията, при която в началото на 2013-та година първо се оттегли, а длед като кабинетът „Борисов” подаде оставка, заяви, че е готов да работи за правителството.

По думите му повод за личната му оставка бил 800-милионен заем за зърнопроизводителите, за който бил поставен пред свършен факт, докато бил в чужбина. Той дошъл на фона на по-ранно обещание в Бюджет 2012 да не се дават пари предсрочно.

При връщането си у нас обаче Дянков трябвало да защити заема, защото средствата се набирали от банките, а те имали опасения, че ще последва нестабилност.Банките в тази ситуация били предпазливи, не искали да купуват държавни ценни книжа и имало вероятност от провал. Затова министърът бил посъветван да оттегли оставката си и да се върне. В крайна сметка емисията била записана.

Дянков, който сега е ректор на частната Руска икономическа школа, каза, чеимало уговорката да си тръгне още в края на 2012 г., а не през февруари 2013 г., за да има време нов човек да навлезе и да продължи неговата политика.

Той определи Владислав Горанов като един от най-добрите български икономисти и посочи, че, за разлика от него, той има вече голям политически и медиен опит. Дянков изрази мнение, че заснетата среща между Горанов и Делян Пеевски е била случайна и не може да бъде знак за зависимости, тъй като тогавашният ресор на Горанов като зам.министър (бюджетна политика) не бил свързан с евентуални корупционни интереси.

Симеон Дянков подчерта, че познава Пеевски само като депутат, докато с Цветан Василев не се е виждал никога „донякъде и нарочно” – по негово време в МФ имало практика да не се провеждат срещи с бизнесмени, а министърът странял от конференции и банкови и икономически награди.

Ексминистърът не чувства лична вина за разрастването на КТБ. Още в края на 2009 г. темата за трезора била подета като причина за безпокойство в МФ. Затова и на два пъти (през 2010 г. и 2011 г.) без излишна публичност от банката били изтеглени половин млрд. лева държавни пари.

Именно проблемите с банката са сред факторите, заради които, според Дянков, вторият кабинет на Бойко Борисов е в по-трудна ситуация, отколкото този, от който беше част. Друг проблем той вижда в коалиционния формат.

Дянков коментира, че на Бойко Борисов предстоят още 10-15 години успехи в политиката защото към вродения си усет е натрупал опит и контакти, които ще му помагат. Двамата си говорели рядко, по3-4 пъти в годината, за финанси, а напоследък по банкови дела. Докато бил министър и вицепремиер обаче, всяка събота в 8 и половина ходел при Борисов, за да говорят за пари - от къде може да се вземе и къде да се даде.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?