Симеон Дянков: България ще е готова за ERM II през ноември

България ще кандидатства за присъединяване към валутния механизъм ERM II през ноември, твърди соченият за финансов министър икономист от Световната банка Симеон Дянков в интервю за Ройтерс.

Обменно-валутният механизъм (ERM II) често се нарича чакалня за еврото. Условията за приемане на единната европейска валута предвиждат всяка държава член на ЕС да престои в тази чакалня поне две години. Целта е да докаже, че може да поддържа стабилна фискална и монетарна политика и валутата ѝ да поддържа стабилен курс спрямо еврото за продължителен период. Така тя показва готовността си за влизане в еврозоната.

Страната ще запази обвързаността на лева към еврото до влизането в еврозоната, казва още Дянков.

По думите му девалвирането на лева спрямо еврото в отговор на кризата изобщо не стои като въпрос. Новото правителство ще въведе други мерки за борба с рецесията и за поддържане на данъчна стабилност, заявява икономистът.

"Новото правителство ще започне по-активно лобиране и, което е по-важното, ще подаде молба за влизане в ERM II. Реалистично е молбата да бъде подадена през ноември“, са думите на Дянков пред агенцията.

Всяка страна членка на ЕС сама избира момента за влизане в този механизъм и след консултации с Европейската централна банка (ЕЦБ) се определя обменен курс на валутата ѝ към еврото.

В края на втората година от престоя ЕЦБ проверява дали страната отговаря на петте маастрихтски критерии и прави оценка на готовността ѝ за влизане в еврозоната. По отношение на изискването за стабилност на валутата се гледа дали курсът е бил близо до предварително договорения фиксиран курс (допустимото отклонение е 15% в двете посоки).

Споделяне

Още от Бизнес