Симеон Дянков и съдебната власт се сдърпаха пак за магистратските бонуси

Вицепремиерът: Гнусно е това, не разбирам защо се прави

Симеон Дянков и съдебната власт се сдърпаха пак за магистратските бонуси

Министърът на финансите Симеон Дянков и Висшият съдебен съвет (ВСС) влязоха в нова публична разправия по старата тема за коледните бонуси за магистратите.

Първо вицепремиерът се възмути от решението на ВСС да раздаде по половин заплата отгоре на служителите в съдебната система за Коледа.

"Надявах се, че тази година бяха тръгнали за първи път да не си дават бонуси", каза по адрес на съдебната система министърът пред Нова ТВ в петък. "Гнусно е това, което става, защото знаят, че съм задължен да подпиша, но не разбирам на фона на това, което става в страната, защо се прави", продължи той като даде пример с ниските добавки за отглеждане на дете и невъзможността да се вдигнат чувствително пенсиите.

Преди ден Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да използва преходния излишък от бюджета за магистратурата за раздаването на бонуси, което ще струва 10 милиона лева. Формалното позволение трябва да се извърши от финансовия министър, но той няма право да откаже, защото бюджетът на съдебната власт е независим и се определя с акт на Народното събрание.

Министърът изрази и повтаряната често позиция на ГЕРБ, че съдебната система е най-нереформираният сектор, единственият, според Дянков, за който ни критикува Европейската комисия.

Ответната реакцията дойде след няколко часа и бе изразена от представляващия член на ВСС Соня Найденова. Тя определи изказването на вицепремиера като "непродуктивен начин за взаимодействие между институциите".

Въпреки беззъбия протест на ВСС, това е първият случай, в който новият съдебен съвет изобщо споменава висш представител на изпълнителната власт в негативен контекст.

Найденова цитира вчерашното решение на ВСС, че магистратите трябва да бъдат стимулирани за добрата си работа и съдебната реформа. "Заявяваме, че съзнаваме собствената си отговорност за успешното реформиране на съдебната система, както и съзнаваме, че съдебната реформа е продължителен процес, с който е ангажиран новият състав на ВСС", каза Найденова, но не не пожела да отговаря на конкретни въпроси на журналистите. Самият Дянков преди това изрази недоумението си защо трябва да се стимулират допълнително служителите за добра работа, като добрата работа е част от задължението им, за което получават заплата.

Извън поредната разправия с магистратите Дянков заяви, че "този бюджет е най-богатият бюджет в историята на България". В него обаче практически няма пари за продължаване на съдебната реформа.

Най-сериозният скандал между финансовият министър и ВСС обаче си остава този от края на 2009 година. Тогава вицепремиерът отказваше над месец да подпише отпускането на парите за магистратските премии, късайки нервите на служителите в съдебната система, и бе обвинен от предния съдебен съвет, че погазва конституцията. В крайна сметка съдиите, прокурорите и следователите взеха бонусите си през януари .

Споделяне

Още по темата

Още от България