Симеон Дянков: Картелът в крупните поръчки за строителството е очевиден

Пет фирми си разпределят около 9 млрд. лв. от ЕС в последните девет години

Симеон Дянков: Картелът в крупните поръчки за строителството е очевиден

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трудно може да докаже картел на пазара на горива, но има друга област, която може да анализира – крупните обществени поръчки за строителство. Там не е трудно да се види, че има нечестна игра, коментира в четвъртък пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента преподава в престижния "Лондон скул ъв икономикс".

Според него при проверката за картел на петролния пазар е възможно участниците да посочат, че водят политика на "напасване“ и няма картелно споразумение. Така КЗК трудно ще докаже изкривяване на пазара, дори и да си свърши сериозно работата.

През последните 8-9 години обаче крупните обществени поръчки в строителството редовно се печелят от пет фирми, отбеляза Дянков. Те имат "огромна успеваемост – над 93-95 процента“, уточни той. Една от тези фирми е участвала в 400 търга за обществени поръчки и е спечелила над 390 от тях в последните девет години, отчете Дянков.

"Кандидатстването почти осигурява печалбата“, това означава, че компаниите се разбират по какви проекти да кандидатстват. Аргумент за наличие на картел е именно тази почти 100% успеваемост на фирмите. В същото време успеваемостта на останалите фирми, участвали в състезанието за поръчките, не надхвърля 20 процента, обясни Дянков.

През тези около 9 години само от Европейския съюз в България са влезли 18 млрд. лева, от които за строителство са около 8-9 млрд. лева, посочи той.

По думите му картелът в обществените поръчки води до по-неефективното използване на финансовите средства и по-малко работни места.

Дянков отказа да конкретизира кои са тези пет компании, но отбеляза, че визираните от Бойко Борисов при спирането на някои от обществените поръчки в последните седмици, са две от тях. Става въпрос за компаниите, за които премиерът съобщи, че има съмнения, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и Валентин Златев.

На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези пет фирми, Дянков загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.

Според Дянков обаче не е работа на премиера да спира обществени поръчки: "Борисов правилно дава сигнал, но не трябваше да се стига дотам. Това означава, че някой не си върши работата."

Описаната практика по думите му е започнала още по времето на Станишев, продължила е през първия кабинет на ГЕРБ, през управлението на Орешарски, та досега.

По отношение пазара на горива той заяви, че е показателно за наличие на разбирателство между играчите е фактът, че при промените на световните цени на петрола у нас цените на горивата остават "устойчиво сходни“ между конкурентите на пазара. Това може да е признак на политика по "напасване“ на цените между тях, но в такъв случай е странна липсата на нови играчи на пазара по примера на случилото се в последните месеци във Варна, като новият играч би могъл с малко по-ниски цени да завземе целия пазар, каза Дянков. Според него "има споразумение между някои от основните играчи“, но картел трудно може да бъде доказано, дори и КЗК да си свърши сериозно работата.

Бившият финансов министър повтори високата си оценка за досегашния директор на митниците Ваньо Танов: "Малко са хората като него. Ако имахме един Ваньо Танов в КЗК и още няколко на други места, държавата ни щеше да е в друго положение."

На въпрос дали неочакваната кончина на Танов има връзка с проверката за картел, Дянков каза: "Той имаше проблеми със здравето, защото беше напълно отдаден на работата си."

Бившият финансов министър не е изненадан от решението на Конституционния съд да отмени част от здравната реформа, защото по думите му, текстът по начина, по който е бил написан, бил неясен и за финансистите, и за хората от тази професия.

"Според мен Петър Москов трябваше да излезе от правителството в момента, в който неговата партия се обяви за опозиция", коментира Дянков.

"В последната година на това управление в здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. Може би за нов министър в първите няколко месеца е нормално - и аз го правих, признавам, но се научаваш бързо. Тук за година и половина продължават екзотичните и вредни идеи", каза той.

Според него липсват реформи в здравеопазването. По думите му непрекъснато се изваждат идеи, които са вредни за обществото, а някои от тях дори за сигурността, визирайки идеята за взимане на пръстови отпечатъци в болниците. Според Симеон Дянков това е обществена поръчка, която също трябва да се спре.

"Реформите не стават, влизат повече пари, а реално недоволството е по-голямо, отколкото преди", смята бившият финансов министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?