Симеон Дянков напуска управата на руската ВТБ

Симеон Дянков, сн. БГНЕС

На фона на въведените санкции срещу Русия все повече чужденци напускат постовете си в руски компании и сред тях е и бившият български финансов министър Симеон Дянков, пише руското издание "Комерсант".

Поредната вълна от оттегляне засегна най-вече двете банки, които са обект на санкциите - "Сбербанк" и ВТБ, посочва изданието. Всяка от институциите загуби като членове на надзорния си съвет хора с европейско гражданство. За "Сбербанк" това е почетният директор на "МакКинси" Питър Кралич, а за ВТБ - икономистът Симеон Дянков. По мнение на местни експерти това вероятно ще продължи.

От "Сбербанк" обяснили, че напускането на Кралич вероятно е свързано с изискванията към банките в Европа, но също така е и по лични причини. От самия Кралич и неговата компания не е получен коментар.

Подобен е случаят и с Дянков, посочва вестникът, като уточнява, че той е заявил желанието си да излезе от надзора на ВТБ през март.

Тогава причини не са били съобщени, но самият Дянков обяснил пред изданието: "Не мога занапред да се ангажирам с банката, защото не смятам, че мога да бъда полезен след въвеждането на санкциите". В същото време обаче в официалната позиция на ВТБ се казва нещо различно: Държавата в лицето на Росимущество (Федералната агенция за управление на държавното имущество - бел. ред.) не включи кандидатурата на Симеон Дянков в състава на Надзорния съвет на ВТБ, който ще бъде гласуван на общото събрание на акционерите през юни".

Такава е обаче ситуацията не само в банките, попаднали под международните санкции, потвърдил чиновник от правителството пред изданието. То посочва и че излизането на чужденци от ръководството далеч не засяга само руските банки.

Така през миналата година в Надзорния съвет на "Роснефт" не е бил преизбран бившият топ мениджър на "Морган Стенли" Джон Мак. И при него официално напускането му не се свързва със санкциите.

Източникът на вестника посочва, че санкционираните компании нямат интерес официално да признават загубите си на ключови кадри.

"При ВТБ даже в опит да се задържат на постовете им чуждестранните експерти е било решено да се ограничи броят на въпросите, които да се разглеждат на общото събрание на акционерите. Целта е да се избегне нарушение на санкциите от страна на чужденците, особено когато се вземат решения за пускане на облигации, взимане на кредити и др.", разказал източникът на "Комерсант". На такъв въпрос обаче, поставен официално от вестника, от пресслужбата на банката изобщо не отговорили.

Юристи уточняват, че членството в съвети на директорите също може да се третира от американските и европейските власти като помощ за привличане на инвестиции, което е нарушение на режима на санкции, за което се предвижда наказателна отговорност. Никой от източниците на вестника обаче не е могъл да посочи известен случай, на привлечен под отговорност човек или фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес