Симеон Дянков: Приватизацията е виновна за неравенството между Северна и Южна България

Не може да сме на дефицит при растеж на икономиката, смята бившият финансов министър

Симеон Дянков: Приватизацията е виновна за неравенството между Северна и Южна България

Лошата приватизация е причина за неравенството между Северна и Южна България. Това каза Симеон Дянков, който беше министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, пред бТВ.

Той разви тезата, че приватизацията е тръгнала първо от Северна България, а двигател на това е бил бившият председател на парламента Нора Ананиева от БСП. По думите му това е станало с идеята комсомолците да станат капиталисти, но те са се провалили в управлението на големите социалистически предприятия, повечето от които днес не работят.

Резултатът е демографски срив на север от Стара планина. Плевен, който беше над 100 000 жители, вече е под, а населението в Ловеч се е свило над два пъти, посочи Дянков.

Според него другата причина е липсата на магистрала в Северна България. Правителството трябваше да заложи в тригодишната си бюджетна прогноза средства за изграждането на магистрала "Хемус" (София - Варна) и на тази между Русе и Велико Търново, но не го направи, отбеляза Дянков.

Той се аргументира, че в момента има само три града в България, в които няма демографски проблем, и те се намират на магистрала "Тракия". Това са София, Стара Загора и Бургас, каза Дянков.

Бившият финансов министър не вярва отпадането на давността за престъпления свързани с приватизацията, която се опитва да прокара ГЕРБ, да доведе до нещо съществено. Аргументът му е, че законът не може да действа със задна дата. Това е белег на правовата държава, който се знае дори от хора, които не са юристи, отбеляза Дянков.

Той каза, че по-рядко се чува с хора от правителството, защото не следи внимателно какво се случва в България. От време на време се чувам с премиера Борисов, каза Дянков. Уточни, че съветва Борисов по външноикономически теми.

Сега е моментът България да влезе в чакалнята на еврозоната, т.нар. ERM ІІ, смята Дянков. Той посочи, че подаването на заявлението е само две страници, а въпросът е дали правителството ще е смело да направи тази стъпка.

Ползите за страната от влизането в чакалнята на еврозоната са, че най-малко с процент, процент и половина ще паднат лихвите по заемите за бизнеса и гражданите, каза Дянков.

Бившият финансов министър намира премиера Борисов за "много по-опитен в много повече сфери".

Симеон Дянков отчете като своя грешка, че още през 2011 – 2012 г. не е увеличил парите за образованието, защото чрез него се развива икономиката. Увеличението на парите за образование в Бюджет 2018 е правилно решение, но е закъсняло, каза Дянков.

Единствената му критика към бюджета е, че в него е заложен дефицит от 1%, при условие, че икономиката отбелязва сериозен растеж. "Това означава, че в тежките години ще сме зле", каза Дянков. В момента бюджетите на 11 европейски страни за следващата година са на излишъци, сред тях са Германия и дори съседна Гърция, която преживя много по-тежка криза от нас, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес