Симеон Дянков призова Борисов да се откаже от АЕЦ "Белене"

Симеон Дянков призова Борисов да се откаже от АЕЦ "Белене"

Бившият финансов министър в кабинета "Борисов I" Симеон Дянков призова правителството да се откаже от АЕЦ “Белене”. Според него в този вид проектът представлява губене на политическо време, защото няма да се намери инвеститор, който да построи централата без държавни гаранции.

“Това е поредно търсене на теле под вола. Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин ЕС няма да позволи на китайски инвеститор, където и да е в ЕС, да притежава такава стратегическа инвестиция”, коментира Дянков пред Нова телевизия.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете не са успели. “Шансът на България да има такъв инвеститор е нулев“, каза той.

По отношение на възможностите за икономически растеж Дянков каза, че следващите пет години се очертават добри за Европа.

“Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно“, коментира той.

Според него единственото предизвикателство пред ЕС в момента е политиката на американския президент Доналд Тръмп с налагането на мита за европейския износ. Дянков смята, че Тръмп прави повече “зрелища“, отколкото да налага реални мерки.

Според бившия финансов министър България трябва веднага да кандидатства за чакалнята на еврозоната, защото това ще бъде единственият възможен момент в рамките на следващите поне 5 години.

“Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала. Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната”, каза Дянков.

“Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”, допълни икономистът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?