Симеон Дянков прогнозира намаляване на санкциите срещу Русия от ЕС

Симеон Дянков прогнозира намаляване на санкциите срещу Русия от ЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на руски икономически университет, прогнозира, че е възможно намаляване на санкциите срещу Русия от страна на ЕС при замразяване на украинския конфликт.

ЕС и Русия биха могли да работят заедно, ако украинският конфликт бъде замразен, а Европейската комисия вероятно ще реагира на намаляването на бойните действия в Украйна с облекчаване на режима на санкциите срещу Русия, заявява Дянков, цитиран от руската агенция РИА "Новости". 

"Ако забелязвате, в последните две седмици номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и редица негови еврокомисари говорят, че ако настъпи спад в насилието, ако се достигне позиция на замразен конфликт, може да се обсъди как ние и руснаците можем да работим заедно", каза Дянков на среща по перспективите на глобалната икономика в института "Питърсън" във Вашингтон. 

Дянков отбеляза, че тази позиция рязко се разминава с изявления на официални представители на ЕС от лятото, според които без дългосрочно решение Русия ще бъде подложена на още санкции. 

"Европейските икономически санкции имат непропорционално въздействие върху 28-те страни от ЕС и европейските фирми", каза Дянков. 

Той добави, че европейски бизнес лидери са изразили несъгласие със санкциите. 

"Те казват, че понесената цена засяга непропорционално нашите икономики, така че е много слабо вероятно в бъдеще да приемем нови санкции", посочва Дянков. 

Той отбеляза, че на изслушванията на кандидатите за европейски комисари в Европейския парламент те са били разпитвали при какви условия може да започне облекчаване на сегашния режим на санкции, посочва РИА "Новости".

В момента Симеон Дянков е член на Надзорния съвет на руската "Външнотърговска банка", която е акционер в поставената под специален надзор "Корпоративна търговска банка".  През 2013 г. Дянков стана ректор на университета – Руска икономическа школа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа