Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон Дянков също ще бъде обвинен по делото срещу Трайков

При сделката с акциите на ЕВН са ощетени пенсионерите, обяви прокуратурата

31 коментара
Симеон Дянков също ще бъде обвинен по делото срещу Трайков

Бившият финансов министър Симеон Дянков ще бъде обвинен за престъпление по служба в рамките на делото за продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН, по което вече се търси наказателна отговорност от бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Това обяви във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Постановлението на Симеон Дянков за привличането му като обвиняем е готово, но той все още не е открит, за да му бъде връчено. Ако настоящият адрес на Дянков не бъде установен през следващите дни от столичната полиция, той ще бъде обявен за национално издирване, обяви още Арнаудова. Тя отказа да уточни подробности по предстоящото обвинение на Дянков, тъй като не било редно да разбира за какво ще бъде разследван от медиите.

Късно вечерта Дянков разпространи изявление, в което посочва, че "всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес". "Ще съдействам на компетентните институции по интересуващи ги въпроси”, допълва бившият финансов министър, който от години не живее в България.

От думите на Арнаудова стана ясно единствено, че според разследващите служителите на Агенцията по приватизация лично са били инструктирани как да действат в казуса с продажбата акциите на ЕВН. Освен това парите от сделката не отишли в Сребърния фонд, а в бюджета, с което били ощетени българските пенсионери.

Арнаудова намекна, че именно в тази връзка прокуратурата е решила да привлече към наказателна отговорност и Дянков. Тя припомни, че по времето на първия кабинет "Борисов" е създадена Държавна консолидационна компания, в която са отишли въпросните пари. Създаването ѝ е станало с решение на Министерския съвет (МС) по предложение на Дянков.По повод обвиненията срещу Трайков, говорителят на главния прокурор разясни, че става въпрос за продажбата на миниритарен дял на държавата в електроразпределително дружество, чийто собственик е ЕВН – Австрия. По въпросната сделка от 2011 г. е настъпила щета за държавата в размер на 20 829 200 лева. Държавното обвинение смята, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

С уточнението, че става въпрос за много сложна материя и ѝ се налага да чете от предварително подготвени от наблюдаващите прокурори материали, Арнаудова разясни, че според колегите ѝ поръчката е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен. Освен това договорената продажна цена била в нарушение на приета от МС през 2003 г. Стратегия за приватизация на енергоразпределителните дружества, регламентираща минималните цени, на които да бъдат продавани дялове, собственост на държавата.

Сигнал за случая е подаден от Комисията за финансов надзор, като разследването е образувано през 2014 г. Самият Трайков заяви, че адвокати, които се запознаха с обвинението срещу него, смятат, че то е пълна глупост.

"Ясно е, че то няма да издържи, но за прокуратурата е важно да има политически ефект", коментира пред бТВ във вторник бившият икономически министър и кандидат на РБ за президент на изминалите през ноември избори.

"Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23 декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката", отговори му задочно Арнаудова.

Тя подчерта, че инвестиционен посредник при въпросната сделка е било дружеството "Булброкърс", чийто изпълнителен директор вече бе обвинен за злоупотреба с доверие по това дело. Трайков е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

На 18 май 2016 г. изпълнителния директор "Булброкърс" Радослав Рачев бе обвинен от прокуратурата за злоупотреба с доверие заради сделката при продажбата на акциите. Информацията бе публикувана от близкия до Делян Пеевски вестник "Труд". Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Собственик на "Булброкърс" е точно Иво Прокопиев чрез дружествата му “Алфа финанс холдинг” АД и “Финансиа груп”.

В сигнала на КФН до прокуратурата се посочва, че държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от над 87 млн. лева при сделката. Сега прокуратурата е намалила тази сума над четири пъти. КФН посочваше още в сигнала си, че при сделката "Булброкърс" е действал като консултант и представител на държавата и едновременно е представлявал и мажоритарния акционер ЕВН, който купи акциите.

Продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" се случи на 21 декември 2011 г. Държавата получи за пакетите над 90 млн. лв.

Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следпризатизационен контрол, която пусна книжата на борсата.

Трайков също коментира, че продажбата е извършена от Агенцията по приватизацията и следприватизационен контрол, сделката е била в програмата на правителството и заради това "в нея министърът за добро или лошо не се меси".

"Всички проблеми в България се свеждат от състоянието на правосъдната система. По време на кампанията за президентските избори аз многократно обявих, че се нуждаем от спешни промени. Отново се задават избори и много хора искат промяна и искат нещо различно. Целта е различното да бъде показано в друга светлина", коментира обвинението си Трайков.

По думите му прокуратурата може да си върши много добре работата, но и може да допуска недопустими грешки. Като пример той даде оправдателната присъда на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, тъй като се доказало, че обвинението е направило "брутални грешки", което е повлияло на решението на съда. От думите на Трайков стана ясно още, че може да се включи в предстоящите парламентарни избори, но не уточни дали ще прави собствен политически проект или ще се включи във вече съществуващ.

"Булброкърс": Прокуратурата ни замесва във "видимо политически активности"

Няколко часа след брифинга на Арнаудова във вторник от "Булброкърс" разпространиха официална позиция по изнесената от нея информация, определяйки твърденията за участието на дружеството в афера с Трайков, като "абсурдни и напълно безпочвени".

"Очевидно в случая се преследват цели различни от справедливост и законност. Прокуратурата абсолютно неоснователно замесва името и репутацията на търговско дружество в своите видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори", заявяват от "Булброкърс", добавяйки, че "от чисто фактическа страна огромна част от изнесените на брифинга днес данни са неверни".

"Категорично невярно е, че е заобиколен закона и "Булброкърс" ЕАД е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от "ЕВН България" ЕАД, както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както повелява закона и договора на инвестиционния посредник. "Булброкърс" ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от Агенцията", се казва в позицията.

Според дружеството използвания при сделката метод на закрит аукцион "е най-справедливият и състезателен метод, тъй като пазара сам определя стойността на акциите". От "Булброкърс" добавят и, че е "меко казано некоректно е да се сравняват цените за мажоритарен и миноритарен пакет акции, особено цените между 2004 г. и 2011 г. – в средата на най-тежката финансова криза и при тотална липса на инвеститори".

"Въпреки това тази конкретна сделка беше оценена като огромен успех, защото заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв."

От дружеството недоумяват как така прокуратурата открива престъпления само в една от "трите абсолютно идентични процедури за продажбата на миноритарните пакети в електроразпределителните дружества".

"Напълно необяснимо е как само една от тях, пет години след успешното ѝ приключване, може да представлява проблем за прокуратурата, а другите две еднотипни сделки не са. Още повече, че постигнатата цена за остатъчния дял от "ЕВН България" е най-висока, като мултипликатор на брутната печалба", пише още в позицията.

Дружеството категорично отхвърля и разпространяваните от медиите, близки до Пеевски, твърдения, че "Булброкърс" е консултирало, както държавата в лицето на АПСК, така и "ЕВН АГ", Австрия.

"В нито един етап на тази сделка дружеството не е предоставяло консултантски услуги или инвестиционен съвет на австрийската компания. Продажбата на пакета акции на "ЕВН България" ЕАД е извършена в пълно съответствие със закона и изискванията на държавата в лицето на Агенция за приватизация и регулатора Комисия за финансов надзор (КФН)", завършва позицията на дружеството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #31

  Инициатива "Правосъдие за всеки" преди 19 часа · Каква е ролята на българската прокуратура? Да провежда наказателната политика на държавата или... "Делата, които българските прокурори завеждат срещу политически фигури, имат нещо общо – започват тържествено, но приключват с оправдателни присъди... Обвинителните актове срещу тях обикновено се пишат, за да се поиска от тях нещо, което обаче не е точно отговорност." Прокуратура "Хелоуин" | България | DW.COM | 03.01.2017

 2. анита хегерланд
  #30

  Наскоро слушах аудио запис в който Кокинов, предишният главен прокурор, обясняваше колко е страшно положението му и колко голям натиск му оказват отвътре и отвън за определени негови действия и решения. Нищо чудно г-н Цацаров сега да е в същия филм, защото предстоят избори и започват предизборните кампании на всички партии.

 3. Коментарът е изтрит в 19:50 на 03 януари 2017 от автора.
  #29
 4. Територия на Мики Маус
  #28

  Подробностите , които няма да дочакате тук: Обвиненията са заради оценката на акциите , с която цената се намалява от 1400 на 800 евро. Оценката е направена от Булброкърс - борсов посредник , нямащ право на такива оценки за страни от ЕС. Това , че Булброкърс е фирма на ИП, както и това , че е същия Булброкърс собственост на ИП , намалил оценката на Каолин от 31 на 7.5 милиона за да го купи ИП са подробности от пейзажа....

 5. Nikola Nikolov
  #27

  Ма тоз - нашият прокурорин, бил балшая рабОта!!!Е, не чак като таваришч вишински, но горе-долу...Почти сущий, като румънката Маковей!!!Даже, можем да го наричаме вече цацаровей...

 6. Bлaдo
  #26

  и по тоя повод (Дянков Трайчо и прокоротората) ;-) ... на трола с трите ника му се налага за глашатайства "политиката" на тримата шишкоФцы (пЭЭфско, бОрисоф, цацАров) ... - да не мислим, че му е лесно :-)) ... А "говорителката" от горната снимка стана кривогледа от постоянното леготене, горкичката ;-)

 7. Лизи Гугуткова
  #25

  Лъжи и измислици, НЕ СА ПО-ТЕМАТА! А РАЗОБЛИЧАВАНЕТО Е НАЛОЖИТЕЛНО!

 8. Лизи Гугуткова
  #24
 9. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #23
 10. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #22

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.