Симеон Дянков: Ще изчакаме за еврото

Симеон Дянков: Ще изчакаме за еврото

"Ако искаме, още утре можем да внесем заявка за присъединяване към еврозоната. И след две години ще сме вътре. Ние обаче ще изчакаме", съобщава в понеделник Дойче Веле като се позовава на думи на министъра на финансите Симеон Дянков пред в. "Файненшъл таймс Дойчланд".

Дянков обосновава решението с планираните промени в действащите за момента правила в еврозоната. "Искаме да видим как ще изглеждат тези правила - дали ще са предимство за нас или ще са от полза само за задлъжнелите държави", казва той.

България е поредният пример за това как дълговата криза и дискусиите, насочени към задълбочаване на икономическото и политическото сътрудничество между членките на валутния съюз стряскат всички онези държави, които принципно са задължени да въведат еврото, напомня "Файненшъл таймс Дойчланд".

Полша се бави, а Швеция отхвърля воденето на каквито и да било разговори за присъединяване. Само Латвия се готви за скорошно въвеждане на еврото.

Препоръките на Дянков

Както отбелязва Дянков, през първото полугодие България е постигнала известен бюджетен излишък и се очаква да приключи годината с дефицит от 0.5 процента от брутния вътрешен продукт.

"При това положение показателите ни ще бъдат като тези на Германия", казва министърът. С едно изключение: общите задължения на България възлизат само на 15 процента, което поставя страната на едни от най-предните позиции в това отношение, отбелязва "Файненшъл таймс Дойчланд".

Еврозоната вече не е блян

Препоръката на Дянков към обхванатите от кризата държави в еврозоната е да проведат бързи реформи, продължава Дойче Веле и цитира друго изявление на Симеон Дянков пред германска медия.

"Без реформи нищо не става. И при нас народът се гневи, и при нас има стачки. Но ние поне показваме на хората, че икономисаните пари се вливат в смислени проекти. Почти всеки месец освещаваме по някоя нова магистрална или железопътна отсечка. А миналата година открихме цели три нови музея", казва Дянков в интервю за онлайн-изданието на списание "Шпигел".

Разговорът с Дянков започва с редакционен коментар, в който четем: "Доскоро България беше болното дете на Европа, но по време на еврокризата тя се превърна в отличник. Зад тази тенденция се крият жестоки икономии и политици като Симеон Дянков".

Съпротивата на България

Българският министър на финансите е категоричен противник на еврооблигациите. "Те могат да доведат до отслабването на силни държави като Германия, без да има някакви конкретни ползи за слабите държави", убеден е Дянков.

Още по-силна е съпротивата на България срещу въвеждането на единна данъчна политика в еврозоната. Дянков казва, че от консултациите на европейските финансови министри знае за желанието на много от държавите да имат общи данъчни ставки.

"Ако планът е такъв, България още дълго ще остане извън еврозоната", казва министърът. България се нуждае от нисък корпоративен данък, за да може да расте и така един ден да се подреди до другите държави от Европейския съюз. "За нас растежът е решаващ, искаме да повишим стандарта си на живот", заключава Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес