Симеон Дянков – силната фигура в новото правителство

Симеон Дянков – силната фигура в новото правителство

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще бъде силният човек в новото правителство, който ще трябва да осъществява надзор върху всички ресори, свързани с икономиката, енергетиката и администрирането на европейските фондове.

Тази роля първоначално бе отредена за вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева, която така и не се включи в настоящия правителствен екип, но източници от ръководството на ГЕРБ твърдят, че това може да стане на следващ етап. Защото току що избраният кабинет трябва да се разглежда като първоначална версия и всеки негов член може да очаква да бъде подменен по всяко време, когато Борисов прецени, че му е дошло времето.

Обявявайки правителство, в което са включени предимно експерти и няколко човека от най-близкото му обкръжение в столичното кметство и ГЕРБ, Борисов декларира в понеделник, че поема цялата отговорност и рискът всъщност е само за него. Той ще поеме сам грижата за публичния образ на правителството си. Вече заяви, че няма да назначава говорител на Министерския съвет и той сам ще върши тази работа. Освен това премиерът трябва да гарантира политическата подкрепа в парламента за действията на кабинета си, както и тази на европейските партньори.

Очаква се да бъде обявено новото спецзвено за еврофондовете в МС, което на практика ще замени структурата, която досега бе оглавявана от вицепремиера Меглена Плугчиева. Именно на нея бе вменена отговорността да възстановява доверието на Брюксел към управлението на еврофондовете у нас. Ако новото звено е подчинено директно на Борисов, той автоматично поема и тази роля.

Борисов със сигурност ще има директно думата за МВР, чийто професионален ръководител беше – пост, за който е заявявал, че е мечта на живота му и не би го изоставил, ако предишният вътрешен министър Румен Петков не го беше махнал.

Заедно с вицепремиера Цветанов министър-председателят ще следи по-пряко Министерството на отбраната, през което минава огромен финансов ресурс, който не се следи от Брюксел. Освен това отбраната влиза и в правомощията на президента, а това е чувствителна зона и със сигурност ще бъде приоритетна грижа на Борисов.

Същото се отнася за МВнР, което бе поверено на евродепутата Румяна Желева, но вероятно временно, докато стане еврокомисар.

Отговорността за формирането на политическите позиции и реакцията на правителство ще бъде предоставена на председателя на политическия кабинет на премиера в лицето на социолога Румяна Бъчварова.

Министри под условие

Повечето от влизащите в правителството министри вече са били предупредени от Борисов, че ще работят под условие до пролетта на следващата година. Именно тогава се очакват първите по-сериозни рокади в изпълнителната власт.

Източници от ГЕРБ твърдят, че Борисов предварително е заявил на бъдещите си министри, че очаква някои от тях да "прегорят" бързо заради предстоящите непопулярни мерки и зимния период. Първата планирана равносметка ще е напролет, което не означава, че някой "бушон" на може да бъде подменен и по-рано.

Извън двамата вицепремиери повечето министри са с пробен срок. Това, че са експерти и не са се явявали на избори, улеснява задачата на Борисов да ги смени тогава, когато намери за добре, тъй като те нямат политически гръб.

В интервю за Mediapool пет дни преди изборите Борисов заяви, че вече е подготвил заместници на титулярния си кабинет, които да "бъдат дори по-добри".

Дянков ще наблюдава лично приходните ведомства

Финансовият министър Симеон Дянков обяви в понеделник, че започва работа с двама заместници, които ще обяви до края на седмицата, и първата му задача ще е да набележи спешни антикризисни мерки. Самият Дянков ще наблюдава лично приходните ведомства два-три месеца, след което ще бъде назначен и трети зам.-министър.

Целта ни е годината да завърши с балансиран бюджет и дори с малък излишък, каза Дянков, като напомни, че с екип икономисти и хора на министерството от седмици преглежда националните сметки. Вече се работи и по бюджета за следващата година и по обещанието, което той отправи, когато бе номиниран за поста – по-бързото връщане на ДДС.

За да се постигне балансиран бюджет, разходната част ще се свие с още 1.5–2.0 млрд. лв., като единствено секторът на образованието няма да бъде пипан, обясни Дянков. Ако се наложи, ще се свият и парите за здравеопазване, допълни той.

Засега няма да се търси финансова помощ от МВФ. Ако това се наложи, за споразумение с фонда ще се мисли чак през следващата година.

Структурите на министерството и на агенциите към него ще бъдат оптимизирани, като няма да се бърза с нови назначения и уволнения.

От предишни изявления на министъра стана известно името на единия му заместник – икономическият експерт на ГЕРБ Владислав Горанов.

Няма да има политически кабинет, нито във финансовото министерство, нито в другите, каквато е била досега практиката, зарече се Дянков.

Предшественикът му Пламен Орешарски, който е депутат от левицата, обясни, че предава бюджет в добро състояние, който е можело да бъде с по-голям излишък, ако нямаше криза.

В сферата на закачката Орешарски остави на наследника си плик с три малки плика със съвети в него, които той да отварял последователно и при нужда, и обеща да бъде винаги на разположение за съвети.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?