Симеон Дянков смята, че клевети от съратници на Цветан Василев довели до делото срещу него за ЕВН

Симеон Дянков смята, че клевети от съратници на Цветан Василев довели до делото срещу него за  ЕВН

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков смята, че прокуратурата му повдигнала обвинение за безстопанственост в сделката за приватизация на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН заради "клевети" на съратници на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев.

"Тези клевети излязоха от много близки съратници на Цветан Василев. В момента, в който прокуратурата тръгне, ако тръгне, имената им ще станат ясни", заяви Дянков в неделя пред бТВ.

"Много неща в България в последните десетина години се връщат, за съжаление, около КТБ и Цветан Василев”, каза още Дянков.

Той не пожела поименно да посочи кои са хората, от които е тръгнала клеветата. На въпрос дали има предвид Делян Пеевски, който бе бизнес-партньор на Василев, Дянков отрече.

"По тази тема ще говорим в бъдеще, но точно заради това не ме притеснява. Понеже я виждам като част от различна тема, която така или иначе ще излезе. Няма как да не излезе след толкова пари, които са загубени на българският народ. Просто да се продължава да се мълчи по темата КТБ – няма как”, допълни Дянков.

Бившият финансов министър каза още, че много сериозно се е усъмнил в КТБ:"Заради това на два пъти – 2010 и началото на 2011 г., Министерството на финансите дръпна парите на министерствата и агенциите да не са в тази банка".

Той отрече някога да се е срещал с Цветан Василев или да се е запознавал с него: "Виждал съм го, но отдалеч, съзнателно съм го избягвал и дори когато имаше връчване на икономически награди, избягвах този тип срещи".

"Популизмът навсякъде в Европа е вече на мода, в България пък от край време е на мода, независимо от кои партии”, каза Симеон Дянков за политическата обстановка у нас.

Според него страната ни се е доближила много повече до Италия по политическа нестабилност.

Дянков призна, че съжалява, че не е увеличил учителските заплати, докато е заемал поста финансов министър. "Имахме възможност да увеличим рязко заплатите, не го направихме. Това е може би основният ми грях, трябваше да го направим и щеше да има ефект", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България