Симеон Дянков стана ректор на руско висше училище

Икономистът Илиян Михов, канен някога за вицепремиер от ГЕРБ, оглави известния колеж INSEAD

Симеон Дянков

Двама български икономисти, по различен начин свързвани с управлението на правителството на ГЕРБ, получиха престижни постове зад граница.

Вицперемиерът и финансов министър в кабинета на Бойко Борисов Симеон Данков бе назначен за ректор на Руското икономическо училище (Российская экономическая школа), едно от най-престижните икономически висши училища в страната. По същото време каненият за вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на ГЕРБ икономист Илиян Михов оглави известния Европейски институт по бизнес администрация INSEAD.

В медиите двамата бяха свързвани с така наречения кръг "Кристалина Георгиева", въпреки многократното опровержение и на двамата. Михов отказа поканата за вицепремиер през януари 2010 г. и оттогава отклонява интервюта пред български медии по въпроси, свързани с икономическата ситуация в България.

Съветът на директорите на Руското икономическо училище със седалище в Москва назначи бившия български вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков за ректор, обявиха във вторник от пресслужбата на университета.

В края на май Сергей Гуриев, ректор на Висшето учебно заведение (ВУЗ), подаде оставка и замина за Франция, заявявайки, че чувства заплаха за свободата си и няма да се върне, докато тази заплаха не изчезне. Той обясни решението си с действията на следователите, които са атакували кабинета му и са копирали имейл кореспонденцията му от последните пет години. По-късно от номинация за поста се отказа и Константин Сонин.

"Симеон Дянков е икономист от световна класа, с отлични академични резултати и голям практически опит. Ние сме доволни, че висшето учебно заведение ще се ръководи от такъв експерт. С идването на Дянков ние очакваме на първо място да се подобри качеството на нашите образователни програми, да даде нов тласък на научните изследвания, да се повиши международният авторитет", цитира пресслужбата думите на председателя на Съвета на директорите на училището Максим Бойко.

Според справката за училището, дадена на сайта му, то е "уникално висше учебно заведение, създадено през 1992 г.". В щатния преподавателски състав влизат "30 млади икономисти, получили докторски степени по икономика и финанси във водещи световни университети като Harvard, MIT, Columbia, NYU, LBS, Wisconsin-Madison и др.".

Според рейтинга Research Papers in Economics по качеството на изследванията Руското икономическо училище е най-доброто икономическо училище в бившите социалистически страни, а според рейтинга SSRN (Social Science Research Network) влиза в 30-те най-добри учебни заведения по икономика в света.

По същото време в. "Файненшъл таймс" съобщи, че икономистът Илиян Михов ще бъде представен в следващите няколко дни като новия ректор на световно известния Европейски институт по бизнес администрация INSEAD.

Българинът е единият от двамата (заедно с Петер Земски) временно изпълняващи длъжността след оттеглянето през февруари на ректора Дипак Джаин.

Според "Файненшъл таймс", цитиран от "Днавник", изборът на Михов е забележителен с това, че за пръв път, откакто от 2000 г. съществува INSEAD, тя ще бъде оглавена от човек, който живее и работи в кампуса в Сингапур. Всички негови предшественици работеха основно от централата във Фонтенбло край Париж.

Филиалът в Сингапур днес е с над 10 изследователски центъра и е доста по-малък от този във Франция, но плановете са за агресивна експанзия в Азия, поради което двата кампуса трябва да се изравнят до края на десетилетието.

Най-популярните програми - MBA, Executive MBA, PhD и Executive Education, привличат все повече преподаватели от Франция през последните две години, включително защото те бягат от изключително високите данъци върху доходите, които наложи новото социалистическо правителство в Париж. Сингапур предлага още и по-щедри помощи за преподавателите чужденци.

Илиян Михов защитава докторска дисертация на тема "Парична политика" в Принстънския университет. Изследователският му интерес е върху макроикономиката, монетарната икономика, фискалната политика и иконометрията. През 2005 г. е гост професор в Колумбийския университет в Ню Йорк. Анализът "Измерване на паричната политика" в съавторство с Бен Бърнанке, председателя на Федералния резерв на САЩ, е сред една от най-цитираните макроикономически статии в края на миналия век.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?