Симеон Дянков вече не е ректор на Руската икономическа школа

Симеон Дянков

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, предаде РБК.

Дянков е напуснал по взаимно съгласие борда на училището. Той зае поста през 2013 г. от Сергей Гуриев, който напусна Русия заради аферата "Юкос".

През април тази година Дянков напусна и ръководството на руската Външно-търговска банка (ВТБ).

Мястото на Дянков се заема от Шломо Вебер, който е първи проректор на школата. Той е роден в бившия СССР през 1949г., но е гражданин на САЩ и Канада. Има докторантура от Hebrew University в Ерусалим и е преподавател в Южния методистки университет в Далас, щата Тексас.

Вебер спечели през април 2013г. грант от руското правителство за създаване в Руската икономическа школа на Лаборатория за изследване на социалните отношения и многообразието.

Последната медийна изява на бившия финансов министър беше негова статия за руското издание на сп."Форбс". В нея той критикува руските власти, че само увеличават дела на петрола и газа в износа, докато високотехнологични производства не получават подкрепа.

"Главно препятствие по пътя към разнообразяване на руския експрот се явява неспособността на правителството да реализира нужните реформи", писа Дянков, като има предвид не само сегашното управление, но ръководството на Русия през последните 10 години, която през това време се управлява от тандема Владимир Путин - Дмитрий Медведев.

Дянков посочи, че според официалната статистика петролно-газовият сегмент, металите, дървесината и скъпоценните камъни заемат три четвърти от износа и през 2004 г., и през  2014 г. Разликата е само, че делът на петрола и газа е скочил от 52% на 64%.

В същото време износът на индустриалните машини е намалял от 7% на 4%, а на земеделска продукция - от 3.3% на 2%. Продукцията на  ИТ cектора е не повече от 1%. В началото на 90-те години високотехнологичната продукция е заемала над 25% от руския износ, а през 2002 г. се е свила до 12%.

Дянков призовава в статията си Москва да се откаже от неефективната политика да замества стоки, поставени от самата нея под ембарго и да спре с данъчните стимули за износа на петрол и газ.

Вместо да се субсидират цели отрасли да заместват вноса, трябва да се помага на конкретни компании, изнасящи голяма част - примерно над 60% от продукцията си, писа Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?