Симеон Дянков: "Всички сме отличници”

Симеон Дянков: "Всички сме отличници”

Министърът на финансите Симеон Дянков продължава да смята, че влизането в еврозоната е стратегическа цел, но с известно забавяне заради кризата, твърдо подкрепя шефа на митниците въпреки атаките срещу него от вътрешния министър. „Всички сме отличници”, каза Дянков пред БНТ по повод отношенията си Цветан Цветанов.

Целта за влизане в еврозоната продължава да е стратегическа, но положението в Европа налага известно забавяне, заяви вицепремиерът. Той обясни обаче, че краткосрочните и дългосрочните стратегии на правителство за неговия мандат също ще ни докарат до еврото, „когато вече на нас ни е удобно да влезем”.

Тези стратегии са: фискална политика, ”че да не се налага да се вдигат данъци в България”; борба с измамите - и финансовите измами, и всички останали измами в държавни предприятия; по-добро усвояване на еврофондовете.

Дянков обясни, че по време на криза винаги има тенденция да се мисли твърде краткосрочно и да се кърпят дупки, а според него трябва да се направи точно обратното – „да се мисли дългосрочно, стратегически и да се каже къде искаме да бъдем след кризата, какви са секторите, в които искаме да се развиваме след кризата, каква е данъчната политика, която искаме след кризата.

Министърът на финансите каза, че дупката в публичните финанси е доста по-малка, отколкото дупките, които имат съседите ни и почти всички останали европейски държави.

„ Аз последните два дни обикалях всички териториални дирекции и на НАП, данъчните и на Агенция "Митници", нови способи, нови начини за събиране на по-добри приходи. Оттам нататък икономиката ни вече излиза от кризата и март и април имахме такива данни вече. За май първоначалните данни също са положителни, дори по-положителни от предишните месеци, просто трябва да има търпение”, обясни Дянков.

Според него другото нещо, което често се греши в криза, е, че почват хората да нервничат, политиците започват да нервничат и да взимат необмислени решения. „Важното е търпение”, заяви министърът.

Същевременно, каза той „в криза трябва да се вземат много по-бързи решения и ние ги взимаме и действаме, без да има излишно натоварване, излишно напрежение”.

„Има една хубава българска поговорка, че пилците се броят наесен”, заяви Дянков в отговор на въпроса дали не го притесняват резултатите от работата на митницата.

Той декларира твърдо, че стои зад техния директор Ваньо Танов, който бил „много кадърен като ръководител”.  Танов бил много ценна част от екипа на Дянков и ще продължи да бъде такава част. Зад него заставали и териториалните структури на митницата, понеже в последните месеци имало нов дух и нова енергия.

Министърът на финансите декларира категорично, че няма търкания с другия вицепремиер и вътрешен министър, който през последната седмица на няколко пъти ясно изарзи недоволство от резултатите, постигнати от митниците под ръководството на Ваньо Танов.

„Ние си говорим всеки ден, някой път по два-три пъти, с премиера също. Приходите като цяло, не конкретно само митници, а НАП, митници, въобще как може работата с ДАНС и с МВР да е по-добра. От тази гледна точка наистина, понеже в миналото при предишни управления не се е работело много близо, не само между ДАНС, МВР и митници, и НАП, а дори и между НАП и митници. Ние сме поставили вече едно добро ниво на работа между НАП и митници, и сега искаме същото ниво да го поставим между МВР и митници, МВР и НАП. Така че има много какво да се направи, говорим по тази тема ежедневно”, каза Дянков.

„ Всички искаме, всички сме отличници, всички искаме да направим най-доброто и в ресорите си, и за България. От тази гледна точка амбицията поражда и известно съревнование. Това е добро за икономиката”, добави той.

По повод информацията, че близо половината от парите на големите държавни фирми са Корпоративна банка Дянков дукларира, че „в нашата власт няма банки на властта”, каквито „може да е имало в миналото”.
Споделяне

Още по темата

Още от България