Симеон Дянков:"Казвал съм, че коледни надбавки може да има само при излишък"

Финансовият министър Симеон Дянков

Казвал съм, че коледни надбавки може да има само при излишък. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък на въпрос на депутата от левицата Мая Манолова.

Защо не дадохте на пенсионерите очакваните от тях коледни надбавки, попита Манолова.

Дянков припомни, че миналата година бюджетът е завършил с дефицит на касова основа от 350 млн. лв. Това ни нарежда след Швеция и Германия за бюджетно изпълнение, каза финансовият министър и допълни, че въпреки този добър резултат все пак има дефицит.

Бюджетът за 2012 г. предвиждаше бюджетният дефицит да бъде до 1.1 млрд. лв. През декември миналата година министър Дянков обяви, че ако бъдат изплатени коледни добавки към пенсиите, бюджетът може да надхвърли заложения дефицит, защото не се знае кога ще бъдат преведени около 800 млн. лв. от Европейската комисия по изпълнени европроекти. Парите от Брюксел бяха преведени на 28 декември.

Това даде основание на Дянков в първите дни на януари да обяви, че разумно не са били похарчени пари за надбавки, защото ако плащанията от Брюксел се бяха забавили и бяха дошли в началото на следващата година, дефицитът в бюджета щеше да надхвърли заложения. Той не уточни обаче, че отчетът за изпълнението на бюджета се прави на начислена основа, а не на касова. А парите от Брюксел са начислени в бюджета за 2012 г.

Преди дни Дянков се похвали още, че заради доброто изпълнение на бюджета миналата година и ниският дефицит във фискалния резерв са влезли допълнително около 750 млн. лв., които могат да отидат за увеличение на някои доходи.

"Казвал съм, че такива надбавки може да има само при излишък”, обясни от трибуната в петък министърът на въпроса на Мая Манолова.

"След като създадохте очаквания и измамихте пенсионерите, а сега имате тази възможност, ще им дадете ли следколедни надбавки? След като имате 750 млн. лв. плюс в бюджета, ще дадете ли следколедни надбавки”, попита Манолова.

"Миналата есен ясно казах, че ако към края на ноември ние сме на излишък, може да се говори за надбавки. Аз не съм популист и затова харчим толкова, колкото имаме”, отговори финансовият министър.

В отговор на друг въпрос Дянков уточни, че към момента действително бюджетният дефицит за миналата година е около 350 млн. лв. или 0.45% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това ни слага на трето място в ЕС след Германия и Швеция по размер на дефицита, напомни министърът. До април, когато данните за изпълнението на бюджета ще бъдат предадени в ЕК, числата ще се изчистват, но те ще бъдат в този порядък, допълни той.

Министърът не даде отговор как смята да бъдат разпределени "спестените" от миналата година пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България