Симеон е най-облагодетелстван от реституцията, пише германски соцвестник

Двама души в България се облагодетелстваха най-вече от приетия преди десет години реституционен закон - министър-председателят и бивш цар Симеон Сакскобурготски и неговата сестра Мария-Луиза, пише в авторска публикация от София вестникът на бившите източногермански комунисти Нойес дойчланд, цитиран от БТА.

По оценка на банкови експерти общата стойност на досега реституираните имоти на двамата възлиза на 170 милиона долара. Върху тях бившият цар и бившата княгиня не дължат и лев данъци, тъй като всичката земя, както и дворците, които на бърза ръка бяха обявени за паметници на културата, са освободени от налог, отбелязва авторът на публикацията Петър Бочуков, който е журналист в българския вестник Дума.

Когато си върна двореца Врана, отдалечен на 10 километра от центъра на София, министър-председателят обеща, че от септември 2001 г. паркът на сегашната му резиденция ще бъде отворен за организирани посещения на граждани, но обещанието така и не бе изпълнено, се казва в материала.

Странен е ходът на колелото на историята в България, продължава публикацията. Дядото на Симеон - Фердинанд, бе поставен на българския трон от великите сили през 1887 г. Единственото, с което дойде тогава, беше неговата "синя кръв". Сега се оказва, че по силата на тази, макар и небългарска кръв, внукът и внучката притежават огромно наследство.

Когато се говори за наследството на сегашния български министър-председател, някои сравнения са неизбежни. Симеон е единственият от някогашните монарси на Балканския полуостров, който може да се похвали, че е успял да "уреди", или по-добре казано, да присвои отново имотите си.

Интересно е, че в баварския град Кобург, от който води началото си фамилията на днешния български премиер, дворците са одържавени, отбелязва статията. Монархическата фамилия Заксен-Кобург-Гота се е разделила със своята собственост още през 1919 г. Тогава на референдум с 26 106 срещу 3466 гласа Кобург е обявен за свободен град.

Дворецът Еренбург днес е музей и библиотека. Тук се пази и една от най-големите колекции на оръжия в Европа, завършва публикацията на Нойес дойчланд.

Споделяне

Още от България