Симеон II казва в събота или неделя кой ще е премиер

На въпрос означава ли това, че името на новия премиер ще бъде обявено в петък, Герджиков отговори: " Седмицата в Народното събрание, Министерския съвет и президентството означава и събота, и неделя, защото се работи всички дни. В такъв усилен период трябва да не се прави разлика между делник и празник".

До края на седмицата ще бъде отправена и покана към ОДС за продължаване на преговорите за коалиция. От НДСВ са информирани и официално, и лично, за желанието на ОДС да преговарят с кандидата за премиер на НДСВ.

"При всички случаи ще ги поканим за среща и при това условие", подчерта председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов.

Днес той и другите двама представители на НДСВ разговаряха два часа с представителите на ДПС Ахмед Доган, Юнал Лютви и Лютви Местан.

Участието на ОДС в коалиционно правителство зависи и от волята на потенциалните партньори, каза Панайотов след срещата.

Става въпрос дали коалиция за управление на страната ще е от два или от три субекта, уточни Ахмед Доган. "Двата субекта са ясни. Третият субект все още не е дефинирал ясно волята и позицията си за коалиционно правителство", обясни Доган, който очаква до края на тази седмица това да се изясни. Доган изключва хипотезата двата субекта в коалицията да са ОДС и НДСВ, а не НДСВ и ДПС. Доган заяви, че никога не е било поставяно условието ОДС да не участва в бъдеща коалиция. "Участието на ОДС на нас няма да ни пречи", каза Доган, който по този начин опроверга твърденията на Емел Етем отпреди два дни. Днес той беше сменил Емел Еметм с Лютфи Местан в разговорите с НДСВ.

Не е обсъждан въпросът за разпределение на министерски кресла, каза Ахмед Доган. Помолен за коментар на заявките за участие в бъдещето правителство, направени от заместник-председателя на ДПС Емел Етем, Ахмед Доган отговори, че той е основният говорител на партията.

В края на миналата седмица Емел Етем заяви в Русе, че Ахмед Доган ще стане вицепремиер, отговарящ за икономиката, ако Симеон ІІ бъде министър-председател. По разясненията на Емел Етем, ДПС иска да държи земеделското министерство, да има областни управители в районите, където е спечелило изборите, също така заместник-министри и шефове на дирекции. Емел Етем изрази мнение, че СДС не бива да участва в управлението. Ако сините влязат във властта, това би означавало, че над тях е разтворен политически чадър и няма да има съд за корумпираните висши държавници.

Председателят на парламента Огнян Герджиков потвърди днес, че НДСВ ще се стреми максимално да ограничи привилегиите на депутатите. Вече имало примери в това отношение - зам.-председателят на парламента от НДСВ Камелия Касабова се отказала от полагащата ѝ се охрана, личен автомобил и шофьор, съпругата на Герджиков - също. В понеделник или вторник Огнян Герджиков ще поиска справка от директора на "Гаражи и сервизи" на НС за автомобилите, необходими на парламента, след което ще се обсъди кои да останат и кои да се продадат.

Герджиков съобщи още, че е приел оставката на досегашния главен секретар на парламента Валентин Георгиев. На негово място е назначен юристът Огнян Аврамов, който е работил в канцеларията на президента Желю Желев, а след това е бил и негов юридически съветник.

Още от България

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?