Симеон имал двойно гражданство?

Симеон Сакскобургготски има испански паспорт и е испански гражданин, обяви служител в министерство на правосъдието в Мадрид. Запитан дали все пак разбира, че става дума за българския цар, в ефира на Дарик радио г-н Иниго Корал отговори: "Да, да, да!"

Премиерът Сакскобургготски никога не се е отказвал от българското си гражданство и никога не е получавал друго гражданство освен българското, каза говорителят на кабинета Димитър Цонев. Според българската конституция, хора с двойно гражданство нямат право да бъдат избирани за министър-председател.

Цонев обясни, че вероятно служителят на испанското правосъдно министерство се е заблудил. Сакскобургготски е имал испански дипломатически паспорт, в който пишело "без гражданство", издаден със съгласието на крал Хуан Карлос.

Симеон най-вероятно е притежавал така наречения "Нансенов" паспорт, който се издава от ООН на хора, принудително напуснали държавата си и останали без документи за самоличност, коментират юристи.

От българското министерство на правосъдието отказаха да уточнят дали премиерът е имал испанско гражданство, когато е получил български документи за самоличност. Служителка обясни, че според закона за българското гражданство тази информация представлява лични данни.

Първия си български паспорт - задграничен, Симеон получи през 1991 година. Пет години по-късно бившият български монарх получи единен граждански номер и зелен паспорт. През 1996 г. изискванията за български паспорт бяха по-либерални относно съществуването на второ гражданство.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова прикани с писмо председателя на парламента Огнян Герджиков да изиска официална справка от испанското министерство на правосъдието дали Симеон Сакскобургготски е имал испанско гражданство към датата на встъпване в длъжност като министър - председател на България ( 24 юли 2001 г.). Имайки предвид важността на проблема, Надежда Михайлова настоява резултатите от справката да бъдат оповестени в срок от 24 часа, а премиерът Сакскобургготски лично да направи изявление в парламента на 4 юни. В момента председателят на Народното събрание е на официална визита в Украйна, откъдето се връща в сряда.

Получих информацията така, както и вие. Ще трябва да я проверим директно от източника, коментира новината президентът Георги Първанов, който е в Румъния.

Това е поредица от инсинуации, която е в ход, коментира председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов. Той отказа да отговори на въпроса кой прави инсинуациите. Вие трябва да знаете по-добре, защото вие ми казвате, обърна се той към журналистите. Самият Панайотов нямал информация за двойно гражданство на министър-председателя и категорично отрече да знае подобно нещо.

Останалите депутати от жълтата група отказваха да коментират казуса и също обясняваха, че нямат информация.

Малко след като новината се разнесе в парламента, пристигна и вътрешният министър Георги Петканов, макар че в дневния ред на заседанието на НДСВ нямаше точка, която да изисква неговото участие. Петканов не се качи до залата, а влезе директно в стаята на ПГ на НДСВ, където изчака Пламен Панайотов. Разговорът им продължи около 10 минути. Вътрешният министър си тръгна, без да отговори на нито един въпрос.

Още миналата седмица Георги Петканов заяви, че Симеон Сакскобургготски никога не е имал друго освен българско гражданство. Това стана по повод на шума, който се вдигна около гафа с обясненията на НДСВ за конституционните промени по отношение на гражданството. В рамките на няколко часа управляващите смениха тезата си как ще се ремонтира основния закон. Първо зам.шефката на парламента Камелия Касабова и правосъдният министър Антон Станков заявиха, че и хора с двойно гражданство ще могат да се кандидатират за президент и депутати и да бъдат избирани за премиер и министри. После Касабова специално свика журналистите, за да се поправи, че ставало дума само за общото европейско гражданство, което всички българи ще придобият след присъединяването на страната ни към ЕС.

Споделяне

Още от България