Симеон иска доказателства от НАТО защо са срещу Бриго

Нормално е да има възражения, но засега търсим доказателства. С тези думи премиерът Сакскобургготски днес отговори на въпрос дали след САЩ и Великобритания, Италия и Холандия също са възразили срещу назначаването на о.з. ген. Бриго Аспарухов за съветник по спецслужбите в кабинета на министър председателя. Няма внесени ноти от Италия и Холандия, има само вербални изказвания, уточни Симеон.

Решението на Симеон да назначи за свой съветник по сигурността и спецслужбите бившия шеф на НРС, депутат от БСП и служител на Първо главно управление на бившата ДС, бе оспорено публично първо от САЩ още преди десетина дни. В средата на миналата седмица демарш срещу назначаването на о.з.генерала внесе и Великобритания, както първи съобщи mediapool.bg. В петък към протеста срещу назначението се присъединиха Италия и Холандия. Информацията, подадена от Ройтерс, бе потвърдена ден по-късно от посланика на Холандия в интервю за Дарик радио. Също в петък говорителят на НАТО Роберт Шетел от пресслужбата на главната квартира на НАТО в Брюксел заяви, че случаят с Бриго Аспарухов "категорично не е въпрос на интерес само на един или двама съюзници", а на "всички държави -членки и за НАТО като цяло". "Ние следим този въпрос с много голямо внимание", заяви Шетел пред Радио Свободна Европа.

Сакскобургготски отказа да коментира вчерашното интервю на бившия премиер Иван Костов, в което той определи назначението на Аспарухов като опит на Симеон да дисциплинира собствената си парламентарна група, знак към Ахмед Доган, че всичко е наред, и атака срещу реформаторите в БСП. "Много е невъзпитано да коментирам изказването на един народен представител и бивш премиер", заяви Симеон.

Позицията на Великобритания е от важно значение за бъдещите отношения на България с НАТО, тъй като британският парламент все още не е ратифицирал протокола за присъединяването ни към алианса и има голяма вероятност назначението на Аспарухов и неосъществената реформа в сектора за сигурност да предизвикат проблеми при дебатите в парламента.

Един съветник е нещо много лично и прерогатив на самия премиер, пък бяха думите, с които днес Симеон отговори на въпроса кога ще подпише заповедта за назначението на Бриго Аспарухов. Сега няма да ви отговоря, защото това е тема, която напоследък прекалено много се тиражира и не подлежи на коментар след всичко, което е казано, и то с немалко фантазия, каза още Сакскобургготски.

Тезата на Симеон, че назначаването на съветник на премиера е личен въпрос на министър-председателя, се застъпва от повечето фактори в НДСВ откакто се разрази скандала с Аспарухов.

От миналата седмица обаче на преден план излиза и друга трактовка на случая, роддържана от бившите кадри на ДС и от Ахмед Доган - че протеста на НАТО срещу назначението на бившия разузнавач от ДС в кабинета на българския премиер е груба намеса в суверенитета на България.

Тезата бе застъпена за пръв път от самия Бриго Аспарухов преди десетина дни в поредица от интервюта, които той даде, изнервен от вътрешните и външните атаки срещу неговото назначение. В края на миналата седмица тя бе доразвита от лидера на ДПС Ахмед Доган, който единствен от политическите лидери оцени изключително положително решението на Симеон да вземе Аспарухов за съветник.

След като в четвъртък Доган заяви, че назначаването на Аспарухов е първият опит да преосмислим понятието "национален суверенитет" с оглед присъединяването на България към НАТО, в петък той недвусмислено атакува САЩ и Великобритания с думите, че България е суверенна държава и тяхното отношение по казуса "Бриго" представлява намеса във вътрешните ѝ работи. Тази реакция поставя под въпрос суверенитета на България, каза Доган и определи като "най-малкото неудачно" отношението на НАТО-вските държави. Включването на България в Алианса не означава страната да бъде функция на когото и да било, каза Доган.

Същата бе и реакцията на о.з. генерал Тодор Бояджиев, колега на Аспарухов от Първо главно управление на ДС и настоящ депутат от левицата.

Тезата за намеса във вътрешните работи обаче бе оспорена от председателят на ПГ на НДСВ и бивш шеф на парламентарната външна комисия Станимир Илчев. Той определи реакциите на държавите от НАТО като сондаж на мнение и заяви, че намеса във вътрешните работи би било, ако например чужда флотилия се появи срещу Варненския залив. Същата позиция застъпи и външният министър Соломон паси. Цитиран от в."Дневник", той заяви: "Ние сме партньори със САЩ и страни от НАТО и е нормално, когато имаме притеснения един от друг, да ги споделяме". Паси, както и главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов публично призоваха Бриго Аспарухов сам да се откаже от съветническия пост при Симеон, за да не рискува отношенията на България с Алианса.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?