Симеон иска политиците да спрат кампаниите срещу кабинета му

Премиерът Симеон Сакскобургготски призова политиците да спрат кампаниите срещу правителството му в словото си пред парламента по повод получаването на благоприятна финансова рамка за България за първите години от членството ни в Европейския съюз.

Сега е моментът, в който се решават въпроси, важни за развитието на страната за години напред, дошло е времето участниците в обществено-политическия живот, които инициират кампаниите срещу дадени институции или личности да поемат отговорността си пред обществото за тези действия, заяви Симеон Сакскобургготски

Последните "кампании" срещу кабинета са свързани с реституцията на имотите на самия премиер, а също и с продажбата на ведомствени жилища за високопоставени персони в държавната администрация.

Често работата на правителството е съпътствана от кампании срещу институции или личности, това има за цел да отклони позитивната енергия на обществото от по-важните задачи, обяви министър-председателят. Въпреки тази кампания, той декларира, че екипът му ще продължи да работи за модернизирането на страната ни.

Ние се водим не от краткотрайни публични ефекти, а от стратегически за България решения, посочи Симеон. Стъпка по стъпка постигаме това, което сънародниците очакват, допълни той.

Премиерът подчерта, че България е получила най-благоприятната финансова рамка за първите години на членството в ЕС в сравнение с останалите страни-кандидатки.

Даваме си сметка, че това не е било леко решение за нашите партньори - в течение сме на икономическите затруднения по света и в ЕС, каза той. Това ни задължава да подходим изключително отговорно при разходването на средствата, добави Сакскобургготски. По думите му определената финансова рамка е обективна оценка за усилията, които цялото общество полага по пътя към реалното членство в ЕС и е подкрепа за политиката, която правителството води последните години.

Правителството успя да постигне много добри резултати, както в политическите, така и в икономическите аспекти на нашето управление, похвали управлението си премиерът.

Чрез тази подкрепа гражданите вече виждат реалните ползи от бъдещото ни членство в ЕС, заяви Симеон Сакскобургготски. От името на кабинета той изказа благодарност на европейските партньори на България за тази подкрепа. Това още повече ще ни мотивира да поддържаме необходимите темпове за изпълнение на поетите от страната ни ангажименти, допълни той.

В такъв важен за страната момент трябва да бъдем максимално откровени и да признаем, че членството в ЕС е нелек, дългосрочен ангажимент, който ще носи не само блага, каза премиерът. Пред нас ще има още много трудности и препятствия, но трябва да бъде разбрано от всички, че предприемчивите и работливите ще имат условия да се ползват от позитивите на това членство, посочи той.

По думите му тези пари ще създават реални условия за инициативните да постигнат не само своите, но и дългосрочните цели на обществото.

Министър-председателят отбеляза, че средствата са предвидени за стимулиране на селското стопанство, за осигуряване на достъп на европейските пазари на български производители, които ще стимулират икономиката, ще подобряват значително инфраструктурата, ще създават нови работни места, ще повишават доходите на хората. Не на последно място това са пари, които ще се отразят положително за жизнената ни среда и ще ни доближат до европейските стандарти, посочи той.

Сакскобургготски е уверен, че избраният път е правилният и единственият за България. Решението от Брюксел още веднъж показва, че добрите неща наистина се случват, от нас българите зависи да ги оценим, заяви министър-председателят.

Още от България