Симеон Кобурготски стана председател на национално движение "Симеон Втори"

614 учредители гласуваха устав и Контролен съвет на националното движение "Симеон Втори" в залата на ул. Раковски 108 в София. За председател единодушно бе избран Симеон Борисов Кобурготски. В Контролния съвет на движението са актьорът Коста Цонев, Стела Бадева- представител на неправителствена огранизация и Елка Панчева - журналист на свободна практика от Кюстендил. Софийски градски съд трябва да регистрира новата формация по Закона за политическите партии до 1 май.
Знамето на движението е с хоризонтални сини и жълти ивици, раковина е неговата емблеми. В устава на новата формация пише, че кандидатите за депутати се посочват от монарха, който може да ги отзовава от Народното събрание. Лидерът на националното движението Симеон Втори става кандидат за премиер, при абсолютно мнозинство в парламента, но може да посочи и друг за този пост. При особено тежки нарушения на устава, членовете биват изключвани.
"Нека още днес стане ясно, че в дневния ни ред, темата царство не съществува", бяха първите думи на новия политически лидер Симеон Втори. "Искам да подчертая примера, който институциите на Република България дават на Европа с тяхната толерантност и демократичност", добави още монарха.
Въпреки твърденията на пресканцеларията на царя, че няма специални покани за събитието, до залата на учредителното събрание бяха допускани участници, снабдени с жълти на цвят покани. Огромен брой членове и лидери на монархически организации не успяха да се доберат до събранието, поради провал в организацията.

Споделяне

Още от България