Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон лично намалил данък печалба от 20 на 19,5 процента

0 коментара

Лично премиерът Симеон Сакскобургготски дал идея данък печалба да се намали от 20 на 19,5 процента, стана ясно от изявление на финансовия министър. Милен Велчев и екипът му разясниха параметрите на проектобюджет 2004 на семинар за медиите в Боровец.

Решението на правителството преди два дни данък печалба да се намали от 23,5 на 19,5 процента бе изненада на фона на всички дотогавашни изявления на финансовия министър, че ставката на корпоративния данък не може да падне под 22 на сто. Само ден преди решението - във вторник, 28 октомври, Велчев и екипът му внесоха пред работодатели и синдикати за обсъждане проект, в който ставката отново бе 22 на сто. Това и други идеи в данъчните закони и бюджет 2004 предизвикаха публичен скандал след края на тристранката.

Неловко мълчание последва след въпрос на Mediapool към Велчев и двамата му заместници за ситуацията на тристранния съвет, на която те представиха пред работодатели и синдикати 22% данък печалба, а в разчетите им вече е фигурирала ставка от 20%. Пръв се обади зам.министър Ананиев с думите, че отговор има, но не е за казване защо се е стигнало до такова силно противопоставяне. После зам.министър Дацов обясни, че е нормално бизнеса да иска намаляване на данъците, а синдикатите увеличаване на разходите, но бюджетът е баланс. Последен взе думата Велчев и заяви, че в бюджет 2004 е постигнат баланс между исканията на работодатели и синдикати - бизнесът получил 150 млн.лв. повече от намалението на данък печалба, а синдикатите - 150 млн. лв. повече за пенсии след увеличението на тавана до 420 лв.

Днес Милен Велчев обясни, че още в проектобюджета, вкаран за обсъждане в правителството на 9 октомври, е било залегнало данък печалба за следващата година да намалее от сегашните 23,5 на 20 процента. По думите му причината, поради която толкова дълго време в публичното пространство е лансирана тезата за ставка от 22%, бил натискът от негови колеги министри за по-големи разходи. Иначе самото министерство на финансите още в началото на октомври било наясно, че има резерви не само по отношение на лихвените разходи, но и по други разходни пера, които да позволят преминаването на 20% корпоративен данък в бюджет 2004 - ставка, залегнала в 3-годишната данъчна стратегия на правителството.

Велчев обясни, че предложеното от Симеон допълнително намаление от 20 на 19,5% не било значително за бюджета - ставало въпрос за 18 млн.лв., и затова правителството можело да си го позволи. Финансовият министър очаква с намаляването на данък печалба да се освободи допълнителен ресурс в икономиката, който да бъде използван за инвестиции и откриване на нови работни места.

От обясненията на неговите заместници Любомир Дацов и Кирил Ананиев стана ясно, че почти всички сфери са приоритет за кабинета според бюджет2004. Като важни сектори бяха повторени отново здравеопазването, образованието, съдебната система, като към тях бяха добавени инфраструктурата и присъединяването към НАТО.

В последния ден от срока, министърът на финансите Милен Велчев внесе в Народното събрание проектозакона за държавния бюджет през 2004 година. Председателят на парламента Огнян Герджиков пък благодари, че и този път законовият срок е спазен. За първи път бюджетът беше внесен по електронен път, чрез поставяне на електронен подпис от страна на финансовия министър. Тази процедура Велчев извърши в сградата на парламента, в присъствието на Огнян Герджиков. Пред медиите Герджиков веднага показа "с двойно кликане", че е получил проектобюджета. Председателят на парламента изрази надежда този бюджет да е най-добрият, който България е имала. Велчев веднага отговори, че наистина ще бъде най-добрият бюджет за годините на прехода, в който приоритетно се залага на икономическия растеж.

Зам.министър Ананиев обясни, че в бюджета за догодина са отделени 2,6% от БВП за отбрана, които би трябвало да са достатъчни, за да послужат за по-бързото модернизиране на българската армия, така че тя да отговаря на НАТО-вските стандарти.

По отношение на увеличеното финансиране за образованието, по думите на Ананиев, на министър Игор Дамянов му е казано в прав текст, че парите, които се получават за реформа в образованието, са голям жест към сектора. Той има шанс за реформи през 2004 г. и ако го изпусне, министерството на финансите няма да се отнася в следващи години така положително към искания на министерството на образованието.

По отношение на пенсиите бе съобщено, че след вдигането на тавана от 200 на 420 лв., средната пенсия през 2004 г. ще стане 121 лв. в сравнение със 107 лв. сега. Кирил Ананиев изчисли, че това са 14 лв. повече на пенсия средно, което умножено по 12 месеца прави допълнителни приходи от 170 лв. за пенсионер - сума, по-голяма от размера на средната пенсия.

Обяснено бе още, че по отношение на здравеопазването ще се съчетаят два вида финансиране. Единият е досегашният, с финансирането на клинични пътеки, които ще бъдат 230 - 240 и остойностяването им ще приключи към края на тази година. Ще се преустанови така наречения исторически принцип на финансиране и оттук нататък ще се дават пари на база цена на диагноза, което включва не само едно заболяване на човек, а свързани заболявания.

По отношение на средната заплата в бюджетния сектор, зам.министър Любомир Дацов съобщи, че тя ще бъде средногодишно 327 лв., а в края на годината ще достигне 340 лв. Той обясни, че повишението с 8,5% на работната заплата в бюджетния сектор от 1 юли е изчислено с помощта на експертни анализи на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Това увеличение е съобразено с ефективния ръст на икономиката и нейната конкурентоспособност, като целта е ръстът на заплатите да не изпреварва ръста на ефективността и конкурентоспособността на икономиката.

Субсидии в бюджет 2004
През 2004 г. държавните субсидии за фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн" се увеличават, за БДЖ остава същата, а за топлофикациите намаляват. Субсидията за фонд "Земеделие" се увеличава от 40 млн.лв. през 2003-та на 50 млн.лв. догодина, тази за фонд "Тютюн" - от 101 на 106 млн. Субсидията за БДЖ остава на старото си ниво от 70 млн.лв., като е съпроводена с програма на транспортното министерство за реформа на железниците. В топлофикациите има сериозна редукция на субсидията - от 45 млн. на 29.3 млн.лв.

Стана ясно още, че разходите за заплати нарастват спрямо 2003-та, като според зам.министър Дацов това се дължи на 6000 допълнителни чиновници, които ще бъдат назначени. От тях около 3900 са учители, заради въвеждането на задължителна предучилищна възраст и 13-ти клас. Около 1200 души ще бъдат назначени в сферата на съдебната власт и около 200-300 ще бъдат новите назначения в държавната администрация, свързани с евроинтеграцията.

Приоритет за догодина е и финансовата децентрализация, в името на което в бюджет 2004 са заложени всички дължими от държавата на общините средства за издръжка на държавно делегираните дейности на местната власт. В тазгодишния бюджет бе заложена само половината от тази сума, а остатъкът се изплаща на траншове от преизпълнението на бюджетните приходи. От финансовото министерство заявиха още, че в скоро време се очаквало приемането на закон за общинските бюджети и за общинското кредитиране.

В момента общините имат 125 млн.лв. неразплатени разходи - 85 млн. за общински дейности и 40 млн. за дейности, делегирани от държавата, къобщи Кирил Ананиев. За пореден път финансовият министър Велчев декларира, че няма да преведе на общините нищо повече от трансфера, планиран да покрие до края държавните задължения, който ще бъде направен през ноември. Велчев коментира, че явно докато не дойде края на годината, никой няма да повярва, че той няма да отстъпи и да не даде допълнителни средства. Но това щяло да стане и подобни трансфери вече нямало да има.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.