Симеон лично отрече авторство на Паси за инициатива на коалицията в Ирак

България няма претенциите да е инициатор на заявлението на многонационалните сили в Ирак, заяви в петък премиерът Симеон Сакскобургготски по повод съобщенията от предишния ден, че лансирната от САЩ инициатива държавите - членки на коалицията да не се огъват пред похитителите на заложници и терористи е по идея на нашата.

"Получило се е някакво недоразбиране, защото ние се включихме и участвахме в тази декларация, но не и като инициатори, тъй като мисля, че едва ли имаме претенцията да сме водещи по тези международни теми", заяви премиерът в отговор на журналистически въпрос по време пресконференцията му с хърватския премиер Иво Санадер.

По повод продължаващите отвличания и екзекуции в Ирак, Държавният департамент на САЩ обяви в сряда, че всичките 32 държави от многонационалните сили са се съгласили да не правят отстъпки пред терористите.

Говорителят на департамента Ричард Баучър каза, че първоначалната идея за обща политическа позиция по този въпрос е дошла от България и че при неотдавнашното си посещение в САЩ българският министър на външните работи Соломон Паси специално е разговарял по тази тема с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл. По-късно, коментира Баучър, идеята е била дискутирана и с останалите страни от коалицията.

Българският премиер обаче опроверга това твърдение.

"Въпросът е обсъден и от нас, и от американска страна, и от НАТО, така че бих казал, че не съответства съвсем на действителността информацията, че ние сме инициатори", заяви Симеон Сакскобургготски.

На въпрос дали присъединяването на България към заявлението увеличава опасността за нашия контингент в Ирак премиерът отговори: "Що се отнася за опасността от участието ни в глобалното движение против тероризма, тази опасност е неизбежна и съществува за всяка една от страните, които полагат усилия светът да се справи с тази заплаха. Считам, че общите усилия ще успеят да се справят с нея."

Още в четвъртък София се разграничи от авторството на инициативата чрез специално съобщение на правителствената пресслужба и изявление на говорителя на МВнР Гергана Грънчарова.

Към момента не е ясно от какво е продиктувано настойчивото желанието на Сакскобургготски да се разграничим от инициативата на българския външен министър, след като от кризата с българските заложници в Ирак се разбра, че никакви увъртания и добронамерени послания не могат да трогнат терористите.

На този етап президентът Георги Първанов не е изразявал публично отношението си към позицията на многонационалните сили и авторството на идеята.

В заявлението на многонационалните сили в Ирак, обявено от САЩ, бе осъдено отвличането и убиването на невинни граждани. В него се декларира, че членовете на многонационалните сили в Ирак, действащи в съответствие с резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН, са единни в усилията си да не отстъпват пред терористите и да не се поддават на терористични заплахи.

При посещението си в САЩ преди десетина дни, съвпаднало с кризата с българските заложници и решението на Филипините да приемат искането на терористите, министър Паси предложи идеята си както пред генералния секретар на ООН Кофи Анан, така и пред американския държавен секретар.

Макар и провокирано от случая с българските заложници и от първоначалната дискусия по Кодекса на поведение на държавите, чиито граждани са под заплаха от похитители и терористи, заявлението на многонационалните сили в Ирак по тероризма отразява аспекти от него, посочи в четвъртък правителствената пресслужба. Кодексът на поведение тепърва може да бъде предмет на обсъждане в рамките на по-широки бъдещи дискусии в ООН, ОССЕ, НАТО и ЕС, уточниха още от МС.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?