Симеон наредил проверка за министър Абрашев

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е наредил да получи пълна и обективна информация по случая с министъра на културата Божидар Абрашев и неговите пътувания на разноски на турска фирма до Анталия, както и за предлагания подкуп на зам. министър Бисера Йосифова заради проект за превръщане на националната гимназия за чуждестранно изкуство в хотел.

Йосифова разкри вчера, че на разноски на турската фирма "MNG", докато е очаквала одобрение за проекта да се преобразува Националната галерия за чуждестранно изкуство в художествен хотел и търговски център, министър Абрашев и съпругата му Люлина са пътували няколко пъти до Анталия, там се били снимали и с Наоми Кембъл. На Йосифова бил предложен подкуп от 150 000 долара след като проектът вече е бил отхвърлен и тя уведомила за това министъра още миналата година.

Има доста материали, които се събират, обичам да получавам сведения от най-различни източници, за да бъдат нещата коректно направени, допълни премиерът пред журналисти в кулоарите на парламента в отговор на въпрос дали се налага освобождаването на министъра на културата Божидар Абрашев.

Запитан дали проверката е само за галерията или и по скандала с в. "Култура", Симеон уточни, че е за "общо, което става".

Оставката на Абрашев бе поискана от СДС заради скандала с в. "Култура" и главния му редактор Копринка Червенкова, който той нарече "Белене" и "екзекутор". Разгневен от критики към себе си, министърът изгони редакцията на вестника от помещенията на подопечното му ведомство и се закани да закрие вестника.

Самият Абрашев обяви, че ще подаде оставка само ако му я поиска министър-председателят, а не опозицията или някакъв вестник.

Запитан дали е говорил вече с Абрашев, Симеон каза, че не е, защото министърът е заминал за Женева. В Швейцария Абрашев е на неофициално посещение. Утре той ще присъства на концерта на хор "Мистерията на българските гласове", който ще се проведе под негов патронаж.

Още от България