Симеон: НДСВ остава "незаобиколим фактор"

Симеон: НДСВ остава "незаобиколим фактор"
Симеон Сакскобургготски отбеляза в понеделник осмата година от влизането си в политиката с голям прием в балната зала на столичния хотел "Шератон", където обяви, че дарява на държавата личния си архив и даде старт на предизборната кампания на партията си, която най-вероятно ще бъде под мотото "Да обърнем нещата наопаки".

В претъпканата зала се събраха всички министри и депутати от НДСВ, партийни активисти, редица политици, а направо от летището пристигна и еврокомисарят Меглена Кунева, бивш министър от НДСВ.

Присъства премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, който мълчаливо изслуша царската реч за заслугите на НДСВ и негативите, което то търпи от участието си в тройната коалиция, които обаче са в името на европейското бъдеще на България. Отсъстваше лидерът на ДПС Ахмед Доган, не бяха забелязани и депутати от партията.

В словото си Сакскобургготски по никакъв начин не засегна въпроса дали НДСВ ще участва самостоятелно на изборите, но изтъкна, че партията му е и ще остане "незаобиколим фактор и съвсем не е изчерпан проект, както някои заблуждаващо твърдят".

По време на тържеството бе представен сборникът с негови речи"Европейският път на България" (цена 5 лв.), а всеки от гостите си тръгна с бял свитък, съдържащ цитат от избрани речи на бившия премиер, вързан със златно синджирче.

На видеостена бяха показани клипове на НДСВ, в които всичко бе представяно отзад напред, а едно от посланията, озвучено с гласа на официалния PR на кампанията Мартин Захариев, гласи "Да обърнем нещата наопаки".

"Настоящият момент, в който аз официално дарявам документите от моя архив, е особено вълнуващ за мен, тъй като те отразяват житейския ми опит и голяма част от обществената ми дейност през дългите 50 години на моето изгнаничество", заяви Симеон и добави, че така допринася за запълването на "един вакуум в най-новата ни политическа история".

Директорът на Държавния архив Боряна Бужашка каза, че обемът на предадените документи прави Сакскобургготски най-големия дарител на архива.

Връщайки се към знаменитата си реч от 6 април 2001 г., когато обеща повишение на жизнения стандарт за 800 дни и незабавно и несимволично увеличение на доходите, Симеон заяви, че това не било "обещание за чудо, както някои си представяха, а ясно очертаване на посоката към модернизация и промяна."

"Гражданското помирение, което си поставих като основна цел, позволи в българския език да навлязат нови понятия, като коалиционна култура, консенсус", посочи Симеон. Добави, че "сътрудничеството на партии с различна ориентация е реалност, която дава своите плодове в немалко управленски действия".

Той отчете, че настоящата "апатия и недоверие към управляващите се дължи на подценената връзка с избирателите, защото НДСВ и по-голямата част от политическия елит са се откъснали от проблемите на хората.

"Няма да се уморя да повтарям, че властта е служба в името на обществото, а не самоцел или начин за облагодетелстване", заяви Сакскобургготски, чийто върнати имоти (предимно по времето, когато бе премиер), са обект на нестихващи политически спорове, а вече и на съдебни дела.

Като грешка лидерът на НДСВ посочи и това, че не съумели да обяснят достатъчно убедително участието си в сегашното управление.

Според него партията му е "фактор за умереност, прагматизъм и политическа рационалност".

"Нашите инициативи и предложения по правило се ползват с широка обществена подкрепа, и още по-важното за мен, одобрението на специалистите. С наше решаващо съдействие се провеждат реформи в данъчната политика и образованието, във въоръжените сили и административната система", каза Сакскобургготски.

Той обаче е разочарован от бавния темп на модернизацията в страната. По думите му "много от инициативите на НДСВ, като че ли по-трудно си проправят път, а може би и ние не бяхме достатъчно настоятелни в прокарването на наши либерални идеи, тъй като внимавахме да не застрашим стабилността на управлението".

"С тъга трябва да отбележа, че инфраструктурни и енергийни проекти, започнати от моето правителство, все още не са реализирани. От това страда и европейският имидж на страната", каза бившият премиер, но без да конкретизира.

Той призна още проблемите с корупцията и, както и през 2001 г., призова "за повече почтеност".

"Крайно време е да се потърси отговорност от онези, които са се облагодетелствали неправомерно и са натрупали необясними богатства", каза лидерът на НДСВ и отбеляза, че хората очакват справедливо възмездие. Тук той се обърна "към всички правораздавателни институции да положат още по-големи усилия за бързо, ефикасно и справедливо правосъдие".

"Ако е необходимо, да се преосмислят съдебните процедури и даже конституционният модел на съдебната власт", призова Симеон.

"Моят икономически екип е доказал своята висока компетентност и професионализъм. НДСВ има добре премислени и ефикасни мерки срещу икономическата криза", увери лидерът на НДСВ.

В заключение той каза: "Шести април влезе в историята и не е излязъл от нея. Дано сме в състояние да пазим и осъществяваме неговите послания и занапред".

Споделяне

Още от България