Симеон не искал къщите на самоковци

През 1942 г. царица Йоанна закупува имоти, върху които след време са построени домове на граждани от Самоков. Премиерът няма претенции към тях.

Това съобщи правителствената информационна служба тази сутрин, позовавйки се на областния управител на Софийска област Олимпи Кътев.

По късно днес, чрез БТА Кътев уточни, че става дума за 8 терена в Самоков, които просто не могат да бъдат възстановени и за тях няма компенсация. Терените са били одържавени през 1972 г. и дадени на граждани, върху които те си построяват домове.

Кътев припомня,че с Указ номер 8 през 1947 г. президиумът на Народното събрание на 19 декември 1947 г. е приел Закон за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, а решение номер 12 от 4 юни 1998 г. на Конституционния съд обявява за противоконституционен закона от 1947 г.

Според правителствената информационна служба, въз основа на тези закони Олимпи Кътев е възстановил правата на собственост на наследниците на цар Борис и Фердинанд върху 5 имота.

Сред тях е резиденция "Царска Бистрица" в Боровец, която преди сватбата на Калина през 2002 г. спешно бе преобразувана от публична в частна държавна собственост, за да бъде върната като подарък за сватбата на царската щерка, според тогавашните обяснения на Кътев.

Сега Кътев твърди, че имотите са били ползвани само от тоталитарната номенклатура и много от тях били в окаяно състояние и разграбени.

Не 5, а само 2 имота са били върнати на Симеон, става ясно от следващото уточнение, предизвикано от съобщението на правителствената информационна служба. Пред БТА областният управител съобщава, че освен "Царска Бистрица", бил възстановен и дворецът "Саръ-гьол". Кътев заявява, че предстои разглеждане на документите за възстановяване на собствеността върху двореца "Ситняково".

Отказано било възстановяване на собствеността върху два двореца - "Овнарско" и "Среден нос", тъй като постройките са опожарени и не съществувт, обясни областният управител.

Симеон не искал връх Мусала, а само 15 000 декара гори под него, заявява пък в интервю за "24 часа" неговият адвокат Асен Ошанов. Клиентът му имал претенции и към лифтовете, притежавани от бизнесмена Славчо Христов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: