Симеон не се притеснява от предпазната клауза на ЕС за България

Премиерът Симеон Сакскобургготски демонстрира в петък пълна увереност, че България ще стане член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г. и въведената от съюза предпазна клауза няма да бъде задействана.

Клаузата, която допуска при определени условия отлагане на членството ни с една година, бе записана при приключването на преговорите между България и ЕС през юни т.г.

Никой от нашите европейски партньори не изрази съмнение, че България ще подпише присъединителния договор пред пролетта на 2005 г. и ще стане пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г. Освен теоретически, няма никакви основания, че предпазната клауза може да бъде приложена за България, заяви в парламента Сакскобургготски.

Това бе отговорът му на питането от СДС депутати какво ще предприеме правителството, за да осигури ефективната и навременна подготовка на България и да избегне задействането на предпазните клаузи.

Като основен проблем за страната ни в годишния доклад на Европейската комисия от 6 октомври т.г. е посочена съдебната реформа. На няколко пъти министърът по европейските въпроси Меглена Кунева изрази недвусмислено притеснение, че ако договаряните с ЕС действия не се извършват навреме и системата, особено в досъдебното производство, не се реформира, членството ни може и да се отложи с година.

"Пробен камък" в момента е готовността на българските законодатели да подготвят и приемат до есента на 2005 г. нов Наказателно процесуален кодекс.

В петък министър-председателят заяви, че не споделя опасенията на опозицията, че предпазната клауза може да влезе в сила. Той напомни и текста на клаузата, според който ако мониторинговите доклади на ЕК дадат ясно доказателство за сериозен риск страната ни да не бъде подготвена навреме във важни области, то 25-те държави членки могат да вземат решение, но само единодушно, за отлагане на членството на България до януари 2008 г.

От СДС обвиниха правителството, че не е защитило националните интереси, допускайки предпазна клауза, каквато не е действала за 10-те държави от петата вълна на разширяването, влезли в съюза през май т.г. Симеон отговори, че тя е въведена заради по-продължителния период за България от датата на приключване на преговорите до датата на присъединяване към ЕС.

От Европейската комисия вече обявиха, че същата клауза ще бъде въведена и за Румъния.

В отговор на питането какви действия ще предприеме правителството, за да неутрализира клаузата, Симеон заяви, че в средата на декември кабинетът ще приеме плана за действие за членството на България в ЕС за догодина.

Премиерът препоръча зададената "динамика" от правителството на НДСВ и ДПС да продължи до 31 декември 2006 г., за да сме сигурни, че на следващия ден България ще е член на ЕС.

Два месеца след доклада на Брюксел разбрахме, че ще има анализи и конкретни стъпки, но не разбрахме какви ще бъдат те, коментира Николай Младенов от СДС. Според него предпазната клауза поставя страната ни в неравностойно положение, в ролята на опитно зайче, върху което ЕС ще експериментира сложните механизми, чрез които ще преговаря с Турция и Хърватска.

СДС и европейските ѝ партньори смятат, че това правителство няма да се справи с ангажиментите, които е поело пред ЕС, допълни Младенов.

Споделяне

Още от България