Симеон не смее да подпише за "Булгартабак" без Доган

С "Бритиш Американ тобако" (БАТ) са постигнати удовлетворяващи НДСВ параметри за сключване на сделка, но тя ще бъде подписана само след постигането на политическо съгласие между НДСВ и ДПС. Офертата е окончателна, заяви в петък вицепремиерът, министър на икономиката и председател на Надзорния съвет на Булгартабак холдинг Лидия Шулева.

За първи път тя обяви официално параметри от офертата, след като същия ден опозицията в парламента я посочи за главен виновник, "принудил" царските депутати да бойкотират поискания от БСП парламентарен дебат за приватизацията на цигарените фабрики.

Организираният от БСП дебат цели с политически интриги и инсинуации да се спре приватизацията на дружеството, което ще върне България сред страните с висок политически риск за икономиката, контраатакува Шулева левицата, въпреки че не тя е реалният проблем пред сделката. Истинският препъни камък, който възпрепятства подписването - коалиционният партньор ДПС и лидерът му Доган, вицепремиерът не посмя да назове директно.

Индиректно стана ясно, че от месец и половина ДПС размотава своите партньори в управлението.

Шулева обяви, че парафирането на договора с БАТ може да стане само след постигането на политически консенсус между НДСВ и ДПС. Ние се мъчим да постигнем такъв от средата на декември, когато земеделският министър Мехмед Дикме изтегли подписа си от меморандума, но среща по този въпрос все още не е имало, каза вицепремиерът.

Компанията БАТ

"Бритиш Американ тобако" е втората най-голяма тютюнева фирма, търгувана на борсата. БАТ оперира в 180 страни, включително и по програми, свързани с тютюнопроизводство. По тях компанията работи с около 250 000 тютюнопроизводители в 21 страни.

Корпорацията има 87 фабрики в 66 страни, изкупува около 520 000 т суров тютюн годишно, а производството ѝ в световен мащаб възлиза на 792 милиарда къса цигари годишно.

oще

Тя на няколко пъти обясни колко е необходимо да се намери консенсус с ДПС и че ще се търси такъв, но не отговори на въпроса какво ще се прави, ако той все пак не бъде постигнат.

Явно без резултат, вчера завърши поредната среща между кандидат-купувача и ръководството на ДПС. Днес по обед, когато депутати от опозицията спекулираха в парламента, че правителството подписва тайно сделката за Булгартабак и затова бойкотира Народното събрание, оторизираните да го направят хора от БАТ си тръгнаха от София.

Лидия Шулева обаче обяви и че спирането на сделката също трябва да стане с политически консенсус от страна и на ДПС, и на НДСВ.

За консенсус на политическо ниво в петък паралелно говори и земеделският министър Мехмед Дикме. И вицепремиерът, и министърът говореха за политическото решение като за нещо извън и над тях, явно визирайки, без да ги назоват, лидерите на двете партии Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Всеки месец, с който се отлага сделката, сваля цената ѝ, защото наближава приемането ни в ЕС и регулацията на пазара, което прави фабриките все по-непривлекателни за инвеститорите, предупреди икономическият министър.

Шулева обясни, че всички действия около преговорите с кандидат купувача, включително и промяната в условията около продажбата, са ставали с единодушно решение на Надзорния съвет на Булгартабак холдинг. В него влизат освен Шулева и заместникът ѝ Димитър Ивановски, земеделският министър Мехмед Дикме, финансовият Милен Велчев и вицепремиерът Пламен Панайотов.

И петимата в Надзора единодушно са решили да включат към фабриките в София и Пловдив и предприятието в Благоевград, с цел подобряване на първоначалната оферта на БАТ. Компанията е давала 65 млн. евро за 80% от София БТ и Пловдив БТ. Първата ѝ оферта за тройката с Благоевград е 120 млн.евро, повишена впоследствие до 200 млн. за 80 процента от капитала на трите фабрики.

Включването на Благоевград не е нарушение на одобрената от парламента приватизационна стратегия. Първо, защото дружествата се продават по Търговския закон, а не по този за приватизацията, и второ, в стратегията никъде не са записани двойките пулове, обясни Шулева.

Тя подчерта, че в резултат на преговорите на три пъти е вдигната цената. Надзорът на БТ холдинг е бил наясно с всяко действие и то е ставало с одобрението на всеки един от членовете му, подчерта няколко пъти вицепремиерът.

Дори окончателно постигнатите параметри на офертата, представени от нея днес, са били одобрени от петимата в Надзорния съвет, но изненадващо министър Дикме си оттеглил подписа от решението, което се съгласява на офертата с цена от 250 млн. евро за 100 процента от трите цигарени фабрики в София, Пловдив и Благоевград.

Пред БНР земеделският министър отказа да коментира изнесените от Шулева данни, част от които се разминават с неговите изявления преди ден. Той обаче потвърди, че оттеглянето на подписа и бележките по офертата, внесени допълнително, са всъщност бележки от ДПС, обсъдени на най-високото ниво в партията.

В петък Лидия Шулева заяви, че холдингът, който продава 80% от капитала на трите фабрики, реално ще получи 200 млн.евро. От тях 20% (тоест около 40 млн.) ще отидат в две ескроу сметки - за удовлетворяване на американските искове срещу Булгартабак и за евентуално покриване на скрити задължения.

В четвъртък, пред Би Ти Ви земеделският министър Мехмед Дикме съобщи, че със сделката българската държава поемала финансови ангажименти за 200 млн.евро меморандума, а отделно Булгартабак холдинг поемал още за 20 млн.

Лидия Шулева обясни още, че с останалите 50 млн. до цената от 250 за 100-те процента БАТ би играла на борсата при блоково предложение на миноритарни пакети с акции на трите фабрики, притежавани от други собственици.

В постигнатото с БАТ споразумение купувачът поема и твърд ангажимент да влага 30 % български тютюн в продукцията, което представлява около 7 хил. т годишно родно производство.

"Бритиш Американ тобако" има намерение и да превърне България в център за производство на цигари за Югоизточна Европа и инвестиции в модернизацията и подобряването на производителността на труда. В момента в цигарените фабрики у нас тя е 8 хил. кг средногодишно на работник, а постижението във фабриките на БАТ е 37 хил. кг годишно.

В меморандума, с който са се съгласили и продавач, и купувач, е записана и възможност БАТ да получи и нов лиценз за цигарено производство, което да се изгражда "на зелено".

Това са параметрите, които Шулева вече е подала на Българската фондова борса, където се търгуват акции на холдинга и негови дъщерни дружество, в Централния депозитар и в Държавната комисия по ценните книжа.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?